lody w maszynie do lodów ze śmietaną

lody bez szkodliwych dodatków? To proste! Przygotuj! Lody w kremowej maszynie do lodów są bardzo delikatne i przewiewne, o dobrym kremowym smaku. Po prostu rozpływa się w ustach! To klasyczny przepis na kremowe lody waniliowe, a mały pomocnik w kuchni do lodów ogranicza wysiłek przygotowania przysmaku do minimum. Podane składniki są przeznaczone do robienia lodów w misce o pojemności 1 litra lub nieco większej. Jeśli dostępne są strąki wanilii, lody będą szczególnie aromatyczne, ale wystarczy ekstrakt waniliowy i wanilina.
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 60 % 21 g
259 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 19 h

przede wszystkim wyjmujemy pojemnik Maszyny do lodów (o pojemności 1-1,5 litra) do zamrażarki na osiemnaście godzin. Środek znajdujący się w pojemniku powinien całkowicie zamarznąć. Jest to potrzebne do robienia lodów. W przeciwnym razie przysmak po prostu nie zamarznie.

kiedy minie czas, wyjmujemy miskę i zaczynamy przygotowywać smakołyk. Wlej śmietanę do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Śmietankę należy przyjmować z dużą zawartością tłuszczu. Dodaj do nich mleko, wymieszaj. Włóż cukier granulowany, odmierz i wlej ekstrakt waniliowy. Jeśli nie ma ekstraktu, możesz użyć waniliny. A najlepiej-strąki wanilii(wystarczy jedna). Strąk należy pokroić i dodać nasiona do mieszanki śmietany i mleka, wszystko dobrze wymieszać.

w tym momencie możesz spróbować mieszanki do smaku. I w razie potrzeby dodaj trochę więcej cukru. Jeśli wręcz przeciwnie-okazało się zbyt słodkie, łatwo to naprawić, dodając trochę więcej mleka. W tej kwestii skupiamy się na naszym guście.

Włącz maszynę do lodów na czterdzieści minut (czas może być inny - tutaj będziesz musiał dokładnie przestudiować instrukcje dotyczące urządzenia). Czekamy, aż proces dobiegnie końca. Podczas gotowania kremową masę stale miesza się łopatkami, aby nie tworzyły się kryształki lodu. I chłodzony przez czynnik chłodniczy.

lody są gotowe! Można go od razu podawać w pięknych miseczkach. Lub trzymaj go w zamrażarce przez kilka godzin, jeśli chcesz, aby lody były mocno zamrożone i nie tak delikatne, jak bezpośrednio z maszyny do lodów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy