lody jagodowe na śmietanie

śmietanę można zastąpić bitą śmietaną. Pod koniec sezonu dzielę się z wami wspaniałym przepisem na lody jagodowe na śmietanie. To prawdziwa uczta przy minimalnych składnikach. Oprócz jagód możesz użyć innych jagód. W najbliższej przyszłości chcę spróbować zrobić to z borówki brusznicy i żurawiny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 66 % 19 g
153 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel jagody blenderem w puree. Aby lody były gładsze i bardziej jednorodne, bez pestek, możesz przetrzeć puree przez sito. Nie zrobiłem tego i nie żałowałem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i cukier do przecieru jagodowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie ubij blenderem, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą masę do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godziny. Po 2 godzinach ponownie ubij masę jagodową blenderem i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie powtórz ubijanie. Ułóż gotowe lody w miseczkach i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy