lody jagodowe na śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Zmiel jagody blenderem w puree. Aby lody były gładsze i bardziej jednorodne, bez pestek, możesz przetrzeć puree przez sito. Nie zrobiłem tego i nie żałowałem.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i cukier do przecieru jagodowego.
Krok 4:
Ponownie ubij blenderem, aż będzie gładki.
Krok 5:
Wlej powstałą masę do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godziny. Po 2 godzinach ponownie ubij masę jagodową blenderem i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie powtórz ubijanie. Ułóż gotowe lody w miseczkach i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g