lody bananowe z kakao

aromatyczne i delikatne lody bananowe z kakao przygotowujemy w domu! W środku lata zawsze chcesz zimnego deseru. Dziś przygotujemy niezwykłe lody. Nie zawiera mleka ani jajek! Zawiera tylko trzy składniki-banany, kakao w proszku i cukier puder. Taki deser nie wpłynie na Twoją sylwetkę, a dzieci będą go smakować! Gotuj dla zdrowia i smacznego!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 89 % 24 g
107 kcal
IG: 4 / 83 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj proste produkty. Lepiej jest wziąć banany bardzo, bardzo dojrzałe, mają słodki i pachnący miąższ. Kakao w proszku i cukier puder.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz banany i włóż do miski, w której wygodnie będzie je przebić blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek kakaowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tej sytuacji najlepiej jest użyć blendera zanurzeniowego do mielenia żywności. Przebijamy masę, aż będzie całkowicie jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier puder. Sam dostosuj ilość słodyczy. Być może będziesz miał bardzo słodkie banany - nie możesz dodawać cukru pudru ani zmniejszać jego ilości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie przebijamy wszystko dobrze blenderem-uzyskuje się bardzo jednorodne gładkie puree czekoladowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej naszą masę do pojemnika z pokrywką, który nadaje się do zamrażania. Włóż do zamrażarki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie co godzinę musisz wyjąć pojemnik i przebić wszystko ponownie blenderem - to po to, aby nie powstały kryształki lodu i ostatecznie otrzymaliśmy bardzo delikatne lody. Robimy to co najmniej 3-4 razy. Następnie będzie potrzebował 4-5 godzin na całkowite zamrożenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu zamrażania-wyjmujemy gotowy przysmak i delektujemy się przyjemnym chłodnym deserem!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj dla zdrowia! Smacznego!

zdarza się, że kupujesz kilka gałęzi bananów, jesz kilka kawałków - a reszta bananów nie może znaleźć zastosowania. Tutaj na ratunek przychodzi nasz przepis - lody bananowe z kakao. W tym przepisie jeszcze lepiej jest, aby banany były dojrzałe - ich naturalna słodycz pozwoli Ci dodać mniej cukru pudru-dlaczego potrzebujemy dodatkowych kalorii?) A smak dojrzałych bananów to coś! Przygotowanie takich lodów jest dziecinnie proste - poradzi sobie nawet początkujący! Przygotowanie zajmie bardzo mało czasu - w ciągu 15 minut, aby zarządzać. Reszta czasu to zamrażanie i "pośrednie uderzanie blenderem"! W rezultacie otrzymujemy pachnący i delikatny przysmak!
gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy