skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne warzywa i zioła do zbioru i zamrażania na zimę, dobrze myjemy i suszymy na ręczniku.
Krok 2:
Drobno posiekaj natkę pietruszki i włóż do dużego wygodnego pojemnika.
Krok 3:
Drobno posiekaj koperek i dodaj pietruszkę do pojemnika.
Krok 4:
Drobno posiekaj również pęczek szczypiorku.
Krok 5:
Dodaj posiekaną zieloną cebulę do pojemnika do reszty zieleni, wymieszaj i włóż do specjalnej litrowej torby do zamrażania, wypuść powietrze i szczelnie zapakuj do zamrażarki.
Krok 6:
Posiekaj dość duże liście szczawiu.
Krok 7:
Rozłóż szczaw na patelni z odrobiną wrzącej wody i blanszuj. Gdy kolor szczawiu zmieni się na oliwkowy, włóż go do durszlaka i odcedź, a następnie ostudź na talerzu.
Krok 8:
Przygotuj szpinak bez krojenia, blanszuj w taki sam sposób jak szczaw, a następnie rozłóż na talerzu i całkowicie ostudź.
Krok 9:
Pokrój pomidory w pierścienie o długości jednego centymetra.
Krok 10:
Włóż pomidory do torby i włóż do zamrażarki.
Krok 11:
Pokrój ogórki w małą kostkę i włóż do torby, włóż do zamrażarki.
Krok 12:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zimą nasze ciała bardziej niż kiedykolwiek potrzebują składników odżywczych i witamin. Potrawy powinny być sycące, zdrowe i dawać maksymalną ilość energii. Dlatego zimą tak ważne jest spożywanie warzyw i ziół. Dobra gospodyni dba o to latem i jesienią, kiedy warzywa są najbardziej dojrzałe, a warzywa są prawdziwe i pachnące. Zamrażanie jest prawdopodobnie najbardziej opłacalną i wygodną metodą konserwowania, ponieważ w tej metodzie nie używasz octu, soli ani wysokich temperatur, które niszczą prawie wszystkie witaminy. To prawda, że podczas zamrażania traci się również pewną ilość witamin, ale straty te są nieporównywalne z gotowaniem i marynowaniem. Świeże i dojrzałe, gęste, nie zdeformowane produkty nadają się do zamrażania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g