zbieranie i zamrażanie warzyw z ziołami na zimę

najbardziej opłacalny i wygodny sposób konserwowania! Potrawy powinny być sycące, zdrowe i dawać maksymalną ilość energii. Dlatego tak ważne jest, aby zimą jeść warzywa z ziołami i cieszyć się smakiem lata!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 4 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne warzywa i zioła do zbioru i zamrażania na zimę, dobrze myjemy i suszymy na ręczniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki i włóż do dużego wygodnego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek i dodaj pietruszkę do pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj również pęczek szczypiorku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną zieloną cebulę do pojemnika do reszty zieleni, wymieszaj i włóż do specjalnej litrowej torby do zamrażania, wypuść powietrze i szczelnie zapakuj do zamrażarki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj dość duże liście szczawiu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż szczaw na patelni z odrobiną wrzącej wody i blanszuj. Gdy kolor szczawiu zmieni się na oliwkowy, włóż go do durszlaka i odcedź, a następnie ostudź na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj szpinak bez krojenia, blanszuj w taki sam sposób jak szczaw, a następnie rozłóż na talerzu i całkowicie ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidory w pierścienie o długości jednego centymetra.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż pomidory do torby i włóż do zamrażarki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój ogórki w małą kostkę i włóż do torby, włóż do zamrażarki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zimą nasze ciała bardziej niż kiedykolwiek potrzebują składników odżywczych i witamin. Potrawy powinny być sycące, zdrowe i dawać maksymalną ilość energii. Dlatego zimą tak ważne jest spożywanie warzyw i ziół. Dobra gospodyni dba o to latem i jesienią, kiedy warzywa są najbardziej dojrzałe, a warzywa są prawdziwe i pachnące. Zamrażanie jest prawdopodobnie najbardziej opłacalną i wygodną metodą konserwowania, ponieważ w tej metodzie nie używasz octu, soli ani wysokich temperatur, które niszczą prawie wszystkie witaminy. To prawda, że podczas zamrażania traci się również pewną ilość witamin, ale straty te są nieporównywalne z gotowaniem i marynowaniem. Świeże i dojrzałe, gęste, nie zdeformowane produkty nadają się do zamrażania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy