skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie można użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu, od 10 do 33 procent. W zależności od zawartości tłuszczu w śmietanie lody będą mniej lub bardziej tłuste. Mleko skondensowane najlepiej stosować o zawartości tłuszczu 8,5%.
Krok 2:
Śmietanę i mleko skondensowane włożyć do miski blendera i dobrze ubić. Im dłużej ubijasz, tym bardziej puszyste będą lody, Zwykle ubijam przez 5 minut.
Krok 3:
Przenieś lody do kokilek.
Krok 4:
Dostałem 6 standardowych foremek do lodów i 2 kokotniki, ten przepis jest przeznaczony na 5 porcji. Umieść formy z lodami w zamrażarce na 2-3 godziny.
Krok 5:
Proste kremowe lody są gotowe! Zobacz więcej szczegółów na wideo. Smacznego!
lody to znana i lubiana uczta. Lody stają się szczególnie popularne latem. Kto odmówi szklanki lodów w trzydziestostopniowym upale?Lody to mieszanka mleczna zamrożona w wyniku ciągłego ubijania, a następnie utwardzona. Jego skład oprócz głównych składników (produkty mleczne, cukier) może obejmować Dodatki smakowe, emulgatory i składniki aromatyczne.Jako emulgator stosuje się skrobię, żelatynę lub agar-agar. W niektórych przepisach zastępuje się je żółtkiem jaja. Podczas przygotowywania lodów cukier jest używany jako jeden z najważniejszych składników. Odgrywa nie tylko rolę słodzika, ale także rolę konserwanta i modyfikatora właściwości reologicznych mieszaniny.Według niektórych wersji prototyp nowoczesnych lodów został wymyślony ponad cztery tysiące lat temu. Dwa tysiące lat przed naszą erą w Chinach serwowano gościom deser przypominający lody. Była to mieszanka śniegu i lodu z dodatkiem owoców cytrusowych i pestek granatu.W Rosji w XVIII wieku wymyślono przepis na lody ze śmietaną i żółtkami jaj. Do lodów dodawano również czekoladę, cytrynę i jagody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g