proste kremowe lody z kremem i skondensowanym mlekiem

najprostsze i najsmaczniejsze domowe lody! Proste kremowe lody są przygotowywane z zaledwie dwóch składników. Jest to najszybszy i najłatwiejszy deser do robienia lodów. Opcjonalnie w podstawowym przepisie można orzechy, owoce, czekoladę, syropy itp.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 39 % 16 g
węglowodany 51 % 21 g
308 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie można użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu, od 10 do 33 procent. W zależności od zawartości tłuszczu w śmietanie lody będą mniej lub bardziej tłuste. Mleko skondensowane najlepiej stosować o zawartości tłuszczu 8,5%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śmietanę i mleko skondensowane włożyć do miski blendera i dobrze ubić. Im dłużej ubijasz, tym bardziej puszyste będą lody, Zwykle ubijam przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś lody do kokilek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dostałem 6 standardowych foremek do lodów i 2 kokotniki, ten przepis jest przeznaczony na 5 porcji. Umieść formy z lodami w zamrażarce na 2-3 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Proste kremowe lody są gotowe! Zobacz więcej szczegółów na wideo. Smacznego!

lody to znana i lubiana uczta. Lody stają się szczególnie popularne latem. Kto odmówi szklanki lodów w trzydziestostopniowym upale?Lody to mieszanka mleczna zamrożona w wyniku ciągłego ubijania, a następnie utwardzona. Jego skład oprócz głównych składników (produkty mleczne, cukier) może obejmować Dodatki smakowe, emulgatory i składniki aromatyczne.Jako emulgator stosuje się skrobię, żelatynę lub agar-agar. W niektórych przepisach zastępuje się je żółtkiem jaja. Podczas przygotowywania lodów cukier jest używany jako jeden z najważniejszych składników. Odgrywa nie tylko rolę słodzika, ale także rolę konserwanta i modyfikatora właściwości reologicznych mieszaniny.Według niektórych wersji prototyp nowoczesnych lodów został wymyślony ponad cztery tysiące lat temu. Dwa tysiące lat przed naszą erą w Chinach serwowano gościom deser przypominający lody. Była to mieszanka śniegu i lodu z dodatkiem owoców cytrusowych i pestek granatu.W Rosji w XVIII wieku wymyślono przepis na lody ze śmietaną i żółtkami jaj. Do lodów dodawano również czekoladę, cytrynę i jagody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g

Podobne przepisy