Lody czekoladowe na żółtkach mleko i śmietana
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Rozpuść czekoladę z mlekiem
Krok 3:
Oddziel żółtka od białek, potrzebujemy tylko żółtek
Krok 4:
Wymieszaj żółtka z cukrem (nie ubijaj)
Krok 5:
Żółtka wymieszać z czekoladą i gotować do zgęstnienia (nie doprowadzając do wrzenia)
Krok 6:
Schłodzić masę czekoladową.
Krok 7:
Ubij śmietanę na szczyty, dodając przy tym koniak. Wzmocni smak czekolady i poprawi konsystencję śmietany.
Krok 8:
Bardzo delikatnie wymieszaj czekoladę i śmietanę.
Krok 9:
Wlej do formy i włóż do zamrażarki. Po każdej godzinie wymieszaj lody. Należy to zrobić, aby nie powstała skorupa.
Krok 10:
Po około 3 godzinach lody są gotowe. Pozostaje tylko włożyć go do kubków i udekorować w razie potrzeby czekoladą lub orzechami.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g