skład / składniki
metoda gotowania
możesz zmielić maliny nie tylko za pomocą popychacza. Możesz także użyć blendera lub robota kuchennego. W przypadku użycia kombajnu nie można mielić w sposób ciągły, ale w krótkich impulsach. Ten przepis nie wymaga robienia puree z jagód, ale tylko grubo posiekanego. Maliny należy posortować przed gotowaniem, zielone lub zepsute jagody nie powinny być w nich obecne.
1. Moje maliny, wrzuć do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
2. Następnie uwalniamy jagody z łodyg. Włóż do miski.
3. Za pomocą tłuczka do ziemniaków tłucz maliny. Nie trzeba go zamieniać w jednorodne tłuczone ziemniaki, tylko lekko stłumić.
4. A teraz wlej cukier do jagód, wymieszaj drewnianą szpatułką. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie wymieszaj kilka razy.
5. Wlej pektynę do rondla, napełnij określoną ilością wody. Dokładnie wymieszaj.
6. Wysyłamy rondel do ognia, doprowadzamy płyn do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez 1 minutę. Następnie zdejmij z ognia.
7. wlać mieszaninę pektyny do jagód, wymieszać. Mieszaj przez około 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.
8. A teraz układamy masę jagodową na wstępnie przygotowanych słoikach. Mogą to być również plastikowe pojemniki. Nie musisz napełniać pojemników aż do samej obręczy, powinno pozostać trochę miejsca.
9. Pokrywamy pojemniki pokrywkami. Pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień.
jeśli przecier jagodowy ma być użyty natychmiast, to po dniu wysyłamy pojemniki do lodówki. W lodówce jagody będą przechowywane do 3 tygodni. W celu dłuższego przechowywania należy umieścić pojemniki z malinami w zamrażarce. Po zamrożeniu taki przecier jagodowy będzie przechowywany do jednego roku. W razie potrzeby wystarczy wyjąć słoik z malinami z zamrażarki i wysłać go do lodówki na noc (8-10 godzin). W tym czasie maliny rozmrażają się i można je spożywać. Jest to bardzo wygodne, możesz cieszyć się witaminową słodyczą o każdej porze roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g