Jak zamrozić brokuły na zimę w domu

Jak prawidłowo i szybko zamrozić brokuły! Jak szybko i łatwo zamrozić brokuły, aby kwiatostany się nie sklejały, a kapusta zachowała maksimum składników odżywczych? Zobacz przepis, a podzielę się z wami wszystkimi subtelnościami zamrażania brokułów!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Właściwie potrzebujemy tylko samej kapusty brokułowej. Wybierz główki kapusty o jasnozielonym kolorze, które są elastyczne w dotyku. Brokuły to bardzo zdrowy jarmuż, który praktycznie nie straci swojej wartości, jeśli zostanie odpowiednio zamrożony. Ale jego zamrożenie jest możliwe na dwa sposoby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kapustę. Najlepiej zrobić to bardzo gorącą wodą lub nawet specjalnym środkiem do mycia warzyw. Różyczki brokułów są bardzo małe i mogą zawierać dużą ilość brudu, dlatego należy je dobrze umyć. Osusz kapustę - należy to zrobić, aby po zamrożeniu w świeżej formie na kapuście nie tworzył się lód. Odetnij dużą łodygę i pokrój główkę kapusty na kwiatostany o pożądanym rozmiarze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli zdecydujesz się zamrozić kapustę na świeżo, to właśnie w tej formie możesz umieścić kwiatostany w torebkach do zamrażania. Nie wkładaj dużo kapusty do jednej torby-lepiej zrobić wiele torebek z kapustą w ilości, która zostanie użyta od razu - ponieważ rozmrożony produkt NIE podlega ponownemu zamrożeniu!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli pozwala na to zamrażarka, możesz ułożyć kapustę kwiatostanami w plastikowych lub ceramicznych pojemnikach z pokrywką. Jest oczywiście znacznie ładniejszy, ale zajmuje więcej miejsca i nie wpływa na jakość produktu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Brokuły można również zamrozić i częściowo ugotować. Aby to zrobić, gotuj kwiatostany w osolonej wodzie przez 5 minut po ugotowaniu, następnie spuść wodę, a kapustę ostudź i osusz. Następnie ułóż również w workach lub pojemnikach. Podczas gotowania kwiatostany staną się nieco bardziej miękkie, a taka kapusta zajmie trochę mniej miejsca w zamrażarce. Natychmiast zamrażaj paczkowaną kapustę w torebkach lub pojemnikach w bardzo niskich temperaturach około -18 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Takie zamrażanie turbo pozwala zachować maksymalną ilość składników odżywczych w produktach. Jeśli dobrze osuszyłeś kapustę i odpowiednio zamroziłeś, kwiatostany nie skleją się ze sobą i dobrze się od siebie oddzielą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy