skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Właściwie potrzebujemy tylko samej kapusty brokułowej. Wybierz główki kapusty o jasnozielonym kolorze, które są elastyczne w dotyku. Brokuły to bardzo zdrowy jarmuż, który praktycznie nie straci swojej wartości, jeśli zostanie odpowiednio zamrożony. Ale jego zamrożenie jest możliwe na dwa sposoby.
Krok 2:
Dobrze umyj kapustę. Najlepiej zrobić to bardzo gorącą wodą lub nawet specjalnym środkiem do mycia warzyw. Różyczki brokułów są bardzo małe i mogą zawierać dużą ilość brudu, dlatego należy je dobrze umyć. Osusz kapustę - należy to zrobić, aby po zamrożeniu w świeżej formie na kapuście nie tworzył się lód. Odetnij dużą łodygę i pokrój główkę kapusty na kwiatostany o pożądanym rozmiarze.
Krok 3:
Jeśli zdecydujesz się zamrozić kapustę na świeżo, to właśnie w tej formie możesz umieścić kwiatostany w torebkach do zamrażania. Nie wkładaj dużo kapusty do jednej torby-lepiej zrobić wiele torebek z kapustą w ilości, która zostanie użyta od razu - ponieważ rozmrożony produkt NIE podlega ponownemu zamrożeniu!
Krok 4:
Jeśli pozwala na to zamrażarka, możesz ułożyć kapustę kwiatostanami w plastikowych lub ceramicznych pojemnikach z pokrywką. Jest oczywiście znacznie ładniejszy, ale zajmuje więcej miejsca i nie wpływa na jakość produktu.
Krok 5:
Brokuły można również zamrozić i częściowo ugotować. Aby to zrobić, gotuj kwiatostany w osolonej wodzie przez 5 minut po ugotowaniu, następnie spuść wodę, a kapustę ostudź i osusz. Następnie ułóż również w workach lub pojemnikach. Podczas gotowania kwiatostany staną się nieco bardziej miękkie, a taka kapusta zajmie trochę mniej miejsca w zamrażarce. Natychmiast zamrażaj paczkowaną kapustę w torebkach lub pojemnikach w bardzo niskich temperaturach około -18 stopni.
Krok 6:
Takie zamrażanie turbo pozwala zachować maksymalną ilość składników odżywczych w produktach. Jeśli dobrze osuszyłeś kapustę i odpowiednio zamroziłeś, kwiatostany nie skleją się ze sobą i dobrze się od siebie oddzielą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g