skład / składniki
metoda gotowania
jak zamrozić kukurydzę na kolbie i ziarnach?
najpierw ugotuj kukurydzę do miękkości. Poczekaj, aż kolby ostygną do temperatury pokojowej.
połowę kolby zamrozimy w całości. Zawiń każde ucho w folię spożywczą. Zrób to ostrożnie, aby kukurydza była całkowicie pokryta folią ze wszystkich stron. Zapobiegnie to wietrzeniu kolb i zapobiegnie ich nasiąknięciu zapachami z innych produktów.
Usuń ziarna z pozostałych kolb. Możesz to zrobić nożem lub rękami, ale wolę drugą opcję, w której ziarna pozostają całe i piękne.
rozłóż ziarna kukurydzy na tacach (możesz je również umieścić w porcjach) i włóż do zamrażarki do zimy. W przyszłości ziarna kukurydzy można dodawać podczas przygotowywania różnych potraw (bez wstępnego rozmrażania).
kiedy chcesz rozmrozić kolby, aby cieszyć się soczystą kukurydzą, zagotuj wodę. Włóż zamrożone kolby bezpośrednio do niego, gotuj przez kilka minut. Gotowe.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g