zamrozić kukurydzę na zimę w kolbie i ziarnach

soczysta słodka kukurydza zimą? To jest prawdziwe! Zamroź ją i ciesz się! Zawsze to robię, zbieram więcej i cieszę się kukurydzą w środku zimy. To tak, jakbyś został przeniesiony do lata! Smakuje jak tylko zerwana i ugotowana. Radzę wszystkim!
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 82 % 23 g
119 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak zamrozić kukurydzę na kolbie i ziarnach?


najpierw ugotuj kukurydzę do miękkości. Poczekaj, aż kolby ostygną do temperatury pokojowej.

połowę kolby zamrozimy w całości. Zawiń każde ucho w folię spożywczą. Zrób to ostrożnie, aby kukurydza była całkowicie pokryta folią ze wszystkich stron. Zapobiegnie to wietrzeniu kolb i zapobiegnie ich nasiąknięciu zapachami z innych produktów.

Usuń ziarna z pozostałych kolb. Możesz to zrobić nożem lub rękami, ale wolę drugą opcję, w której ziarna pozostają całe i piękne.

rozłóż ziarna kukurydzy na tacach (możesz je również umieścić w porcjach) i włóż do zamrażarki do zimy. W przyszłości ziarna kukurydzy można dodawać podczas przygotowywania różnych potraw (bez wstępnego rozmrażania).

kiedy chcesz rozmrozić kolby, aby cieszyć się soczystą kukurydzą, zagotuj wodę. Włóż zamrożone kolby bezpośrednio do niego, gotuj przez kilka minut. Gotowe.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g

Podobne przepisy