lody twarogowe w domu

Przygotuj smakołyk w domu! Będzie smaczny, zdrowy i bezpieczny! Lody twarogowe w domu to idealna letnia (i nie tylko) uczta dla dzieci i dorosłych na co dzień i na świąteczny stół. Oprócz niesamowitego smaku jest bogaty w białko i wapń dzięki twarogowi w kompozycji, a także błonnikowi i witaminom z jagód. Deser nie jest sprzeczny z zasadami prawidłowego odżywiania i uzupełnia nawet dietę.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 50 % 12 g
118 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

lepiej kupić domowy twarożek, a jeśli wybierzesz sklep, preferujemy tłuszcz. Jagody z twarogiem puree za pomocą blendera, aż będą gładkie. Jeśli jagody są świeże, po prostu spłucz je wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli jagody są zamrożone, rozmrażaj, ale nie do końca.

gdy masa twarogowo-jagodowa stanie się gładka i jednorodna, dodaj losowo pokrojonego Banana. Kontynuuj mielenie blenderem, aż będzie całkowicie jednorodny. Smakujemy, jeśli słodycze z banana i jagód wydają się niewystarczające, dodaj niewielką ilość miodu. Wymieszaj miód z masą twarogową, aż będzie całkowicie jednorodny.

przenieś masę do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki.

ważnym punktem w robieniu domowych lodów jest mieszanie. Jeśli utwardzona słodka masa pozostanie w zamrażarce przez długi czas, ciecz w środku krystalizuje i można zapomnieć o konsystencji prawdziwych lodów. Rezultatem jest słodki mrożony lód. Możesz osiągnąć stan zbliżony do prawdziwego nadzienia z twarogiem za pomocą mieszania.

co 20-30 minut należy wyjąć pojemnik z zamrażającą masą i dobrze wymieszać. Nie możesz pominąć nawet małego rogu, mikser z nasadkami do mieszania ciasta najlepiej poradzi sobie z tym zadaniem. Za każdym razem mieszanie lodów będzie coraz trudniejsze, ale wysiłki nie pójdą na marne. W ciągu zaledwie 2-3 godzin możesz zadowolić rodzinę i gości prawdziwymi domowymi lodami twarogowymi bez zbędnych dodatków i cukru. Inny zestaw jagód pomoże odtworzyć ulubiony smak i przygotować lody niezależnie od pory roku.

deser układamy w miseczkach lub wcześniej przygotowanych kubkach waflowych, doprawiamy słodkim sosem, dżemem, posypujemy startą czekoladą lub podajemy bez niczego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g

Podobne przepisy