Ciepłe lody kefirowe

zaskocz swoich krewnych pysznym deserem w ciepłym wydaniu! . Ciepłe lody kefirowe to delikatny deser, który od pierwszej łyżki stanie się ulubionym! Za każdym razem smakołyk może brzmieć jak nowy. Możesz gotować z ulubionymi jagodami lub czekoladą. Dzieci nie odmówią takiego pyszności. Przygotowane lody z naturalnych składników przyniosą korzyści tylko małym słodyczom.
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 60 % 15 g
137 kcal
IG: 20 / 7 / 73

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 40 min

taki deser nie wstydzi się podawać gościom, będzie godnie wyglądał na świątecznym stole. A w dni powszednie ciepłe lody mile zaskoczą krewnych i sprawią, że dzień będzie jaśniejszy i przyjemniejszy.

1. Wlej żelatynę do miski, napełnij wodą (wystarczy 100 ml), pozostaw do pęcznienia. Musisz działać zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, każda marka ma swoją własną.

2. Podgrzej spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszaj. Konieczne jest doprowadzenie masy do jednorodności, aby wszystkie kryształy całkowicie się rozpuściły. W żadnym wypadku nie można gotować! Następnie ostudź trochę, do około temperatury pokojowej.

3. Rozłóż śmietanę w misce, wlej tutaj kefir, wlej cukier i cukier waniliowy. Ubij składniki mikserem elektrycznym na maksymalnej mocy przez około pięć minut.

4. Nie przestając ubijać masy mlecznej cienkim strumieniem, wlej żelatynę, kontynuuj ubijanie przez kolejne kilka minut. Na tym etapie możesz nadać przysmakowi kolor i smak za pomocą jagód lub czekolady.

5. Powstałą masę układamy w miseczkach, wysyłamy do lodówki na trzy godziny w celu zestalenia. Czas krzepnięcia zależy od jakości żelatyny i waha się od jednej do trzech godzin.

6. Udekoruj gotowy deser do smaku. Alternatywnie możesz wziąć liść mięty, świeże jagody, startą czekoladę lub posiekane orzechy. Najważniejsze jest, aby kierować się preferencjami smakowymi i wyobraźnią.

ciesz się zdrowiem i traktuj swoje słodycze!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy