skład / składniki
metoda gotowania
taki deser nie wstydzi się podawać gościom, będzie godnie wyglądał na świątecznym stole. A w dni powszednie ciepłe lody mile zaskoczą krewnych i sprawią, że dzień będzie jaśniejszy i przyjemniejszy.
1. Wlej żelatynę do miski, napełnij wodą (wystarczy 100 ml), pozostaw do pęcznienia. Musisz działać zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, każda marka ma swoją własną.
2. Podgrzej spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszaj. Konieczne jest doprowadzenie masy do jednorodności, aby wszystkie kryształy całkowicie się rozpuściły. W żadnym wypadku nie można gotować! Następnie ostudź trochę, do około temperatury pokojowej.
3. Rozłóż śmietanę w misce, wlej tutaj kefir, wlej cukier i cukier waniliowy. Ubij składniki mikserem elektrycznym na maksymalnej mocy przez około pięć minut.
4. Nie przestając ubijać masy mlecznej cienkim strumieniem, wlej żelatynę, kontynuuj ubijanie przez kolejne kilka minut. Na tym etapie możesz nadać przysmakowi kolor i smak za pomocą jagód lub czekolady.
5. Powstałą masę układamy w miseczkach, wysyłamy do lodówki na trzy godziny w celu zestalenia. Czas krzepnięcia zależy od jakości żelatyny i waha się od jednej do trzech godzin.
6. Udekoruj gotowy deser do smaku. Alternatywnie możesz wziąć liść mięty, świeże jagody, startą czekoladę lub posiekane orzechy. Najważniejsze jest, aby kierować się preferencjami smakowymi i wyobraźnią.
ciesz się zdrowiem i traktuj swoje słodycze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g