SOS barszczowy mrożony
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przygotuj warzywa: umyj, obierz. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki i buraki. Zmiel paprykę i pomidory za pomocą blendera.
na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj do niego startą marchewkę i buraki, kontynuuj smażenie przez około pięć minut.
dodaj puree z pomidorów i papryki, włóż młodą fasolę. Dusić do miękkości (20-25 minut).
schłodzić gotowy sos barszczowy i ułożyć w porcjach, wkładając do każdego posiekane świeże zioła. Mrożony sos można przechowywać w zamrażarce do wiosny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g