sos barszczowy mrożony

pomoże szybko przygotować Barszcz zimą i zachowa maksimum witamin! Świetna opcja dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas podczas gotowania i cieszyć się warzywami, które można powiedzieć, prosto z lata. Lub te gospodynie domowe, które podróżują służbowo))) mąż i dzieci nie pozostaną głodne i będą mogły szybko ugotować pyszną i zdrową zupę!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 60 % 12 g
100 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przygotuj warzywa: umyj, obierz. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki i buraki. Zmiel paprykę i pomidory za pomocą blendera.

na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj do niego startą marchewkę i buraki, kontynuuj smażenie przez około pięć minut.

dodaj puree z pomidorów i papryki, włóż młodą fasolę. Dusić do miękkości (20-25 minut).

schłodzić gotowy sos barszczowy i ułożyć w porcjach, wkładając do każdego posiekane świeże zioła. Mrożony sos można przechowywać w zamrażarce do wiosny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy