Jak zamrozić masło na zimę

Jak łatwo i szybko zamrozić masło na zimę! Istnieje kilka sposobów zamrażania masła: każdy z nich ma zarówno zalety, jak i wady. Zobacz przepis i poznaj wszystkie niuanse i subtelności zamrażania masła!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 25 % 1 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W naszym przypadku jednym składnikiem jest masło. Grzyby maślane są dość czyste i bardzo smaczne i oczywiście po prostu nie można ich nie przygotować na przyszłość, aby w mroźną zimę można było ugotować grzyby prawdziwym zapachem grzybów leśnych. Najlepiej jest wziąć małe masło, a nie robaki. Podczas zbierania grzybów odetnij grzyb nożem, pozostawiając grzybnię w ziemi. Posortuj grzyby, usuń liście i nadmiar zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz grzyby, pamiętaj, aby dobrze osuszyć. Masło można czyścić, usuwając brązową skórkę z góry, ale z reguły tego nie robię. Czy to zrobić , czy nie-wybierz sam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój duże grzyby na 2-3 części, pozostaw małe w całości. Istnieją dwie opcje zamrażania grzybów: można je zamrażać na surowo lub gotowane. Jeśli zamrażasz grzyby na surowo, w tym momencie umieść je w pojemnikach z pokrywką lub w torebkach do zamrażania. Należy pamiętać, że jeśli grzyby są zamrożone na surowo, zachowają swój kształt i zajmą znacznie więcej miejsca w zamrażarce niż w przypadku gotowania grzybów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli zdecydujesz się zamrozić gotowane grzyby, zagotuj wodę, Posol ją. Za pomocą słonej wody wyrzucisz również wszystkie robaki obecne w grzybach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda się zagotuje, włóż do niej grzyby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj na małym ogniu, stale usuwając pianę, około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wrzuć grzyby na sito, spłucz zimną wodą i wstaw do lodówki. Grzyby są gotowe do zamrożenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Można zamrażać w plastikowych pojemnikach z pokrywką lub w specjalnych torebkach do zamrażania. Oczywiście zajmą znacznie mniej miejsca w torebkach niż w pojemnikach, więc zamrażam w torebkach. Ułóż grzyby w takiej ilości, aby wystarczyły na jedną porcję, ponieważ rozmrożonych grzybów nie można ponownie zamrozić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiąż torby i włóż do zamrażarki. Wskazane jest zamrażanie produktów w trybie turbo, w wystarczająco niskiej temperaturze-18-20 g.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wyglądają masło zamrożone na surowo. Mrożone grzyby rozmrażaj stopniowo, najpierw w lodówce, a dopiero potem w temperaturze pokojowej. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy