skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W naszym przypadku jednym składnikiem jest masło. Grzyby maślane są dość czyste i bardzo smaczne i oczywiście po prostu nie można ich nie przygotować na przyszłość, aby w mroźną zimę można było ugotować grzyby prawdziwym zapachem grzybów leśnych. Najlepiej jest wziąć małe masło, a nie robaki. Podczas zbierania grzybów odetnij grzyb nożem, pozostawiając grzybnię w ziemi. Posortuj grzyby, usuń liście i nadmiar zanieczyszczeń.
Krok 2:
Opłucz grzyby, pamiętaj, aby dobrze osuszyć. Masło można czyścić, usuwając brązową skórkę z góry, ale z reguły tego nie robię. Czy to zrobić , czy nie-wybierz sam.
Krok 3:
Pokrój duże grzyby na 2-3 części, pozostaw małe w całości. Istnieją dwie opcje zamrażania grzybów: można je zamrażać na surowo lub gotowane. Jeśli zamrażasz grzyby na surowo, w tym momencie umieść je w pojemnikach z pokrywką lub w torebkach do zamrażania. Należy pamiętać, że jeśli grzyby są zamrożone na surowo, zachowają swój kształt i zajmą znacznie więcej miejsca w zamrażarce niż w przypadku gotowania grzybów.
Krok 4:
Jeśli zdecydujesz się zamrozić gotowane grzyby, zagotuj wodę, Posol ją. Za pomocą słonej wody wyrzucisz również wszystkie robaki obecne w grzybach.
Krok 5:
Gdy woda się zagotuje, włóż do niej grzyby.
Krok 6:
Gotuj na małym ogniu, stale usuwając pianę, około 15 minut.
Krok 7:
Następnie wrzuć grzyby na sito, spłucz zimną wodą i wstaw do lodówki. Grzyby są gotowe do zamrożenia.
Krok 8:
Można zamrażać w plastikowych pojemnikach z pokrywką lub w specjalnych torebkach do zamrażania. Oczywiście zajmą znacznie mniej miejsca w torebkach niż w pojemnikach, więc zamrażam w torebkach. Ułóż grzyby w takiej ilości, aby wystarczyły na jedną porcję, ponieważ rozmrożonych grzybów nie można ponownie zamrozić.
Krok 9:
Zawiąż torby i włóż do zamrażarki. Wskazane jest zamrażanie produktów w trybie turbo, w wystarczająco niskiej temperaturze-18-20 g.
Krok 10:
Tak wyglądają masło zamrożone na surowo. Mrożone grzyby rozmrażaj stopniowo, najpierw w lodówce, a dopiero potem w temperaturze pokojowej. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g