Jak zamrozić szczaw na zimę

łatwy sposób na przygotowanie szczawiu na zimę. Szczaw to pikantna roślina, która jako jedna z pierwszych rośnie w łóżkach ogrodowych. zioło to można nazwać uniwersalnym, dodaje się je do barszczu i innych zup, przygotowuje desery i piecze ciasta, robi sosy. Te warzywa można spożywać nie tylko latem, ale także zimą, jeśli odpowiednio je zamrozisz. Ponadto szczaw zawiera kwasy i inne przydatne substancje potrzebne ludzkiemu organizmowi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

szczaw zawiera dużo kwasów, dlatego przy niewłaściwym zamrożeniu może stracić nie tylko swój wygląd, ale także uzyskać nieprzyjemny metaliczny smak. aby zamrozić, musisz wziąć rośliny zebrane od maja do lipca, kiedy roślina zawiera maksymalną ilość składników odżywczych i nie jest przejrzała. Rośliny powinny być Młode, bez uszkodzonych i zgniłych liści. Pędy należy przyjmować o długości nie większej niż 8 cm, a po cięciu szczaw należy przetwarzać lub zamrażać przez 10 godzin. szczaw należy posortować, wybrać dobre liście i umyć je pod bieżącą wodą. Liście należy wysuszyć na ręcznikach papierowych lub po prostu pozwolić wodzie spłynąć. Ale po umyciu szczawiu nie można pozostawić przez długi czas, w przeciwnym razie szybko uschnie. Liście szczawiu można zamrozić w całości. Aby to zrobić, liście muszą być związane w pęczki. Ułóż wiązki na drewnianej desce owiniętej folią lub na plastikowej. Zamrozić w tej formie w zamrażarce, a następnie wyjąć i po zapakowaniu ich do torebek natychmiast włożyć do zamrażarki. Lub pokroić na małe kawałki i ułożyć na talerzach, zamrozić. następnie ułóż w pojemnikach lub torebkach i włóż do zamrażarki do przechowywania. Szczaw lepiej zamrażać liście wraz z sadzonkami, ponieważ sadzonki zawierają większą ilość składników odżywczych niż liście.
można zamrozić blanszowany szczaw. aby to zrobić, dokładnie umyj szczaw, pozwól wodzie spłynąć. Drobno posiekaj warzywa, włóż do metalowej miski. Wlej trochę wody, podpal i gotuj, aż szczaw stanie się oliwkowy. Pozwól mieszaninie ostygnąć. Następnie szczaw wraz z bulionem układamy w pojemnikach i zamrażamy. Taki szczaw nadaje się do pieczenia jako nadzienie do ciast lub do dodawania do zup.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczaw - 19   kcal/100g

Podobne przepisy