lody cytrynowe domowej roboty

Przygotuj delikatną domową ucztę o delikatnym smaku i aromacie! Kiedy chcę zadowolić bliskich, gotuję coś pysznego. Na przykład lody według tego przepisu. Dzieci bardzo to uwielbiają, a domowe lody są wyraźnie zdrowsze niż te sprzedawane w sklepach. Nawiasem mówiąc, możesz go ugotować nie tylko z sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to jeden z najprostszych i najtańszych przepisów)
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 58 % 25 g
295 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

lody w tym przepisie są bardzo proste w przygotowaniu. Weź pół litra śmietany o zawartości tłuszczu 35% i ubij je. Podczas ubijania najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie lody będą zbyt tłuste.

do bitej śmietany dodaj puszkę skondensowanego mleka, dobrze wymieszaj. Teraz wlej sok z cytryny (50 ml) do powstałej masy i wszystko wymieszaj.

przyszłe lody przelej do formy do zamrażania i wyślij do zamrażarki. Po 2-3 godzinach wyjmij formę i wymieszaj zawartość. Jest to konieczne, aby lody były delikatne w smaku i jednorodne, bez kryształków lodu. Włóż formę z powrotem do zamrażarki na noc.

gotowe lody cytrynowe przed podaniem ułóż w miseczkach i udekoruj według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy