lody cytrynowe domowej roboty
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
lody w tym przepisie są bardzo proste w przygotowaniu. Weź pół litra śmietany o zawartości tłuszczu 35% i ubij je. Podczas ubijania najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie lody będą zbyt tłuste.
do bitej śmietany dodaj puszkę skondensowanego mleka, dobrze wymieszaj. Teraz wlej sok z cytryny (50 ml) do powstałej masy i wszystko wymieszaj.
przyszłe lody przelej do formy do zamrażania i wyślij do zamrażarki. Po 2-3 godzinach wyjmij formę i wymieszaj zawartość. Jest to konieczne, aby lody były delikatne w smaku i jednorodne, bez kryształków lodu. Włóż formę z powrotem do zamrażarki na noc.
gotowe lody cytrynowe przed podaniem ułóż w miseczkach i udekoruj według własnego gustu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g