Jak zamrozić dziki czosnek na zimę

najbogatsze źródło witamin i minerałów - bardzo smaczne! Zamrażanie dzikiego czosnku może być łatwe i proste. Jeśli przygotowałeś go słony, namoczony, marynowany-cudownie . Ale spróbuj zamrozić nawet niewielką ilość i zdziw się, jak bardzo zmienią się Twoje zupy, sałatki i dania główne!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić dziki czosnek? Przepis jest prosty, jak wszystko genialne. Potrzebny jest sam świeży czosnek niedźwiedzi, jednorazowe pojemniki lub torby do zamrażania. Zaleca się kupowanie i zamrażanie dzikiego czosnku w dniu jego zbioru, wtedy jest najbardziej soczysty i pachnący. Do zamrażania lepiej nie brać najwcześniej, ale z rosnącą mięsistą łodygą. Tutaj wszystko pójdzie do biznesu i łodygi i liścia. Mam dzikiego czosnku Saiyan, jakie to dobre !

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namoczyć dziki czosnek w zimnej wodzie, aby całkowicie go ukryć, pozostawić na 10-15 minut. Moczenie pozwoli na regenerację zieleni i łatwiej będzie ją spłukać. Bardzo dokładnie spłucz nie tylko łodygę, ale także każdy liść po obu stronach, lepiej użyć chłodnej bieżącej wody. Podczas płukania Wyczyść bordową folię z części podstawowej. Jest to najbardziej kłopotliwy etap przygotowania, ale jest bardzo ważny, zielenie muszą być idealnie czyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozwól wodzie spłynąć i rozłóż zielenie na bawełnianym ręczniku, poklep drugą i pozwól jej trochę wyschnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź czosnek niedźwiedzi w małą wiązkę, zaktualizuj cięcie. Drobno posiekaj łodygę, jeszcze drobniej pokrój liść. Arkusz można pokroić bardzo cienko - do sosu i 0,4 cm-do sałatek, smażenia. Wlej różne kawałki do torby lub pojemnika z obowiązkowym oznaczeniem. Gdzie wskaż, co to jest i po co, nie zapomnij umieścić daty. Czuję się komfortowo zamrażając dzikiego czosnku w takich pojemnikach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na przemian kładę warstwę pokrojonej łodygi, warstwę szerszej wstążki liści i tak dalej do góry. A w mniejszych pojemnikach-bardzo małe kawałki liści, często mieszam je z zieloną cebulą, koperkiem. Świetnie sprawdza się w zupach na drugie dania. Szczelnie zamknij pojemnik, przyklej Etykietę. Po napełnieniu włóż do lodówki, aby wstępnie schłodzić. Po zakończeniu szybko przenieś do zamrażarki w celu długotrwałego przechowywania.

Z 2-3 dużych pęczków uzyskuje się nieco więcej niż 2 pojemniki po 0,5 litra mrożonego dzikiego czosnku.

okres przechowywania zamrażania wynosi 6 miesięcy. Z praktyki dobra zamrażarka zapewnia doskonałe przechowywanie do następnego zbioru.

pamiętaj, że im dłużej produkt jest przechowywany, tym mniej składników odżywczych pozostaje.

co można zrobić z mrożonego dzikiego czosnku?

to roślina o specyficznym aromacie i smaku czosnku.

dziki czosnek może być używany jako nadzienie do pasztecików i ciast, tortilli, jako główny lub dodatkowy składnik oryginalnej sałatki. Jest smażony, dodawany do jajecznicy lub omletu podczas pieczenia mięsa i ryb. Niezwykle smaczne zupy przygotowywane są z dzikiego czosnku.

jeśli lubisz czosnkowy, pikantny smak, moje inne przepisy z dzikim czosnkiem mogą ci się spodobać:

prosta sałatka z dzikiego czosnku ze śmietaną.

Czosnek niedźwiedzi marynowany na zimę.

jeśli nigdy nie próbowałeś dzikiego czosnku, warto spróbować, być może odkryjesz coś nie tylko smacznego, ale niezwykłego i zdrowego.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których należy wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czeremcha - 35   kcal/100g

Podobne przepisy