Jak możesz zamrozić zieloną cebulę

90% jak świeży smak po rozmrożeniu! Zamrażanie świeżych ziół jest dla mnie idealną opcją, aby zachować je przez długi czas. A zielona cebula-nie jest wyjątkiem! Cebula przygotowana zgodnie z tym przepisem po rozmrożeniu będzie jak najbardziej podobna do świeżej.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posortuj zieloną cebulę ze zwiędłych piór. Potrzebujesz tylko gęstych, soczystych piór. Biała część również świetnie się zamraża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cebulę pod bieżącą wodą, wstrząśnij i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby nadmiar wilgoci mógł się wchłonąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę. Możesz pokroić cebulę i grubiej, ukośnie. Wszystko zależy od tego, w jakich potrawach będzie używany w przyszłości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż cebulę na foremkach do lodu (moje są zarówno silikonowe, jak i plastikowe), ubijając łyżką, aby cebula uwolniła sok. Wilgoć pozwoli mu zamarznąć w jednym kawałku. Jeśli nie zostanie to zrobione, cebula zamarznie luzem i nie będzie działać, aby wyjąć ją z foremek. Ale ta metoda też ma miejsce. Wtedy łatwiej jest zamrozić cebulę bezpośrednio na desce do gotowania, jeśli jest do tego odpowiednia. Wyślij Formy do zamrażarki na trzy godziny w temperaturze -18 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zamrożeniu cebuli można ją wyjąć z kokilek, włożyć do ciasnych torebek do zamrażania i przechowywać w zamrażarce.

niektóre modele lodówek mają funkcję przyspieszonego zamrażania. Nazywa się "Super cool". Ta funkcja pozwoli na pewien czas obniżyć temperaturę w komorze zamrażarki do minimum, aby szybciej zamrażać żywność, a tym samym zachować w niej więcej korzyści.
pamiętaj, aby przykleić naklejki z informacją o dacie zamrożenia na opakowaniach z półfabrykatami. Pozwoli to śledzić daty ważności.
świeże warzywa można przechowywać w zamrażarce przez rok! w temperaturze -18 stopni!
ale osobiście nigdy nie trzymam zamrażarki tak długo. Wydaje mi się, że dwa lub trzy miesiące to maksymalne dopuszczalne maksimum.
po rozmrożeniu taka cebula nie pozostanie całkowicie świeża w 100%. Nadzieja na to byłaby naiwna ... naturalne jest, że proces zamrażania wpływa na każdy produkt w takim czy innym stopniu.
mam na myśli, że smak takiej cebuli po rozmrożeniu nigdzie się nie wybiera. Ale wygląd ucierpi i znacznie.
powiedzmy, że możesz mieszać w winegret. Ale tutaj posypanie śledzia na wierzchu dla piękna jest mało prawdopodobne.
jednak głównym sposobem użycia takiej cebuli jest dodanie do pierwszego i drugiego gorącego dania jako składnika.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy