skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posortuj zieloną cebulę ze zwiędłych piór. Potrzebujesz tylko gęstych, soczystych piór. Biała część również świetnie się zamraża.
Krok 2:
Umyj cebulę pod bieżącą wodą, wstrząśnij i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby nadmiar wilgoci mógł się wchłonąć.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę. Możesz pokroić cebulę i grubiej, ukośnie. Wszystko zależy od tego, w jakich potrawach będzie używany w przyszłości.
Krok 4:
Rozłóż cebulę na foremkach do lodu (moje są zarówno silikonowe, jak i plastikowe), ubijając łyżką, aby cebula uwolniła sok. Wilgoć pozwoli mu zamarznąć w jednym kawałku. Jeśli nie zostanie to zrobione, cebula zamarznie luzem i nie będzie działać, aby wyjąć ją z foremek. Ale ta metoda też ma miejsce. Wtedy łatwiej jest zamrozić cebulę bezpośrednio na desce do gotowania, jeśli jest do tego odpowiednia. Wyślij Formy do zamrażarki na trzy godziny w temperaturze -18 stopni.
Krok 5:
Po zamrożeniu cebuli można ją wyjąć z kokilek, włożyć do ciasnych torebek do zamrażania i przechowywać w zamrażarce.
niektóre modele lodówek mają funkcję przyspieszonego zamrażania. Nazywa się "Super cool". Ta funkcja pozwoli na pewien czas obniżyć temperaturę w komorze zamrażarki do minimum, aby szybciej zamrażać żywność, a tym samym zachować w niej więcej korzyści.
pamiętaj, aby przykleić naklejki z informacją o dacie zamrożenia na opakowaniach z półfabrykatami. Pozwoli to śledzić daty ważności.
świeże warzywa można przechowywać w zamrażarce przez rok! w temperaturze -18 stopni!
ale osobiście nigdy nie trzymam zamrażarki tak długo. Wydaje mi się, że dwa lub trzy miesiące to maksymalne dopuszczalne maksimum.
po rozmrożeniu taka cebula nie pozostanie całkowicie świeża w 100%. Nadzieja na to byłaby naiwna ... naturalne jest, że proces zamrażania wpływa na każdy produkt w takim czy innym stopniu.
mam na myśli, że smak takiej cebuli po rozmrożeniu nigdzie się nie wybiera. Ale wygląd ucierpi i znacznie.
powiedzmy, że możesz mieszać w winegret. Ale tutaj posypanie śledzia na wierzchu dla piękna jest mało prawdopodobne.
jednak głównym sposobem użycia takiej cebuli jest dodanie do pierwszego i drugiego gorącego dania jako składnika.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula zielona - 19 kcal/100g