Jak zamrozić rzodkiewki na zimę

świeże i smaczne rzodkiewki z zachowaniem witamin na zimę! Wiele gospodyń domowych przygotowuje preparaty na zimę w postaci mrożonych warzyw. Jednak rzodkiewki w ten sposób nie zaryzykują zachowania, wierząc, że po zamrożeniu nie będą smaczne i twarde. Wolą go konserwować. Ale po obróbce cieplnej rzodkiewka naturalnie traci większość witamin i składników odżywczych. Rzodkiewka jest zdrowym i smacznym warzywem z przyjemną ostrzycą, która doskonale uzupełnia wiele sałatek warzywnych. Niemniej jednak rzodkiewki można spożywać nie tylko wiosną w okresie jej uprawy, ale także zimą, jeśli odpowiednio przygotujesz to warzywo do zamrożenia.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

rzodkiewka jest bardzo zdrowym warzywem i jest bogata w wiele witamin i składników odżywczych. Uważa się, że poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i metabolizm. Dlatego jest zalecany dla diabetyków i dietetyków. A do tego musisz zapewnić sobie świeże rzodkiewki przez cały rok. Istnieje kilka sposobów przygotowania warzyw do długotrwałego przechowywania, jednym z nich jest zamrażanie.
zacznijmy przygotowywać się do zamrożenia rzodkiewki. Musisz zbierać świeże warzywa, lepiej wziąć Młode i delikatne rzodkiewki, małe. Po pierwsze, zawierają więcej witamin niż dojrzałe warzywa, a po drugie są smaczniejsze. Usuń liście i korzenie rzodkiewki, dobrze spłucz i wysusz na ręcznikach papierowych. Lepiej nie zamrażać owoców z zgnilizną i plamami. Następnie rzodkiewki kroimy w cienkie kółka i układamy w saszetki. Lepiej jest wziąć małe torebki z zamkami, aby pomieścić taką ilość mrożonych warzyw, możesz użyć kakao na raz. Wystarczy kilka rzodkiewek na sałatkę. Rzodkiewki nie należy od razu wkładać do zamrażarki, ponieważ sok uwolniony z plasterka rzodkiewki zamieni się w lód, który następnie stopi się i zamieni w wodę. Ponadto wiele witamin zostanie zniszczonych. Dlatego pokrojone rzodkiewki układamy na talerzu, wysyłamy do zamrażarki na 15 minut i w temperaturze około minus 40 stopni. Następnie wyjmujemy rzodkiewki, układamy je w workach i wkładamy do zamrażarki do stałego przechowywania. Ale nawet przy tej metodzie przechowywania rzodkiewki lepiej nie przechowywać dłużej niż trzy miesiące. Potem staje się mniej smaczny, chrupiący, a witamin pozostaje niewiele. W ten sam sposób możesz zachować świeże warzywa na zimę.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g

Podobne przepisy