mrożona borówka brusznica domowa

zachowaj mroźną świeżość przez długi czas! Jak zamrozić borówki brusznicy, aby przywrócić lato do mroźnej zimy? Łatwe i proste! I możesz zrobić pyszny kompot lub galaretkę, jak ze świeżych jagód. Idealnie nadaje się do wypieków lub deserów. A to zajmie trochę czasu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 31 sierpnia-6 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 83 % 10 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić Borówki? Najpierw musisz zebrać jagody. Borówki brusznicy można zbierać niezupełnie Dojrzałe, z białą beczką. Ona, podobnie jak żurawina, może się zbroić, jeśli usuniesz ją w ciemnym miejscu. Ale nie trzymaj jej długu, może wyschnąć i skurczyć się, chociaż nie wpływa to na smak. Najlepiej zbierać go przy suchej pogodzie, z dala od dróg i ruchliwych tras. Wtedy jagody nie będą musiały być myte, co nie jest zalecane przed zamrożeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie posortuj jagody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zamrozić, weź dowolną blachę do pieczenia o odpowiednim rozmiarze, aby zmieściła się w zamrażarce. Przykryj blachę do pieczenia folią i rozłóż jagody w cienkiej warstwie. Nie skleja się, a to pozwoli na łatwe wylewanie. Włóż do zamrażarki na 10-12 godzin, aż całkowicie stwardnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mogę zaoferować dwie opcje przechowywania mrożonych borówek brusznicowych. Pierwszym z nich jest wlewanie mrożonych jagód do torebek z zamkiem błyskawicznym. Prawie zapnij torbę i spróbuj wycisnąć powietrze, całkowicie zamknij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drugim i najlepszym moim zdaniem jest próżnia. W tym celu specjalnie kupiłem nie drogie urządzenie. Nie zajmuje to dużo czasu, jagody, owoce i warzywa nie pochłaniają obcych zapachów i zajmują znacznie mniej miejsca. Jest to prawdopodobnie najsilniejszy argument dla tych, którzy mają małą zamrażarkę. Jedynym minusem są specjalne pakiety, ale można ich używać kilka razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pamiętaj, aby podpisać Pakiety, jest to bardzo wygodne. Polecam jagody w małych torebkach, 1-2 razy do natychmiastowego użycia i nie rozsypały się po całej lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz użyć takiej borówki brusznicy zarówno zamrożonej, jak i po rozmrożeniu, w zależności od przepisu.

przestrzegaj podstawowych zasad, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie osusz jagody, nawet jeśli są małe
- usuń z nich wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię
- pozbądź się zgniłych jagód.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których należy wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g

Podobne przepisy