skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamrozić pomidory? Przygotuj pomidory do zamrożenia. Wybierz tylko najlepsze, mocne, całe owoce bez wad. Zbyt soczyste nie będą działać-jeśli planujesz je pokroić. Dobrze umyj pomidory.
Krok 2:
To samo dotyczy pomidorów cherry. Posortuj je, pozostawiając tylko najlepsze owoce bez tuneli czasoprzestrzennych, wgnieceń. Umyj je w zimnej wodzie.
Krok 3:
Wrzuć umyte pomidory do durszlaka, pozwalając, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie osusz je ręcznikami papierowymi.
Krok 4:
Zrób to samo z pomidorkami koktajlowymi.
Krok 5:
Najłatwiejszym sposobem zamrożenia pomidorów jest zrobienie tego bez krojenia. Przenieś małe czyste i suche owoce do wygodnej formy w jednej warstwie, aby się nie dotykały. Włóż do zamrażarki. Gdy owoce zamarzną, włóż je do odpowiedniego pojemnika. Mogą to być plastikowe torby, pojemniki na żywność. I przechowuj w zamrażarce.
Krok 6:
Małe owoce zamrażają się szybko, dosłownie w ciągu godziny.
Krok 7:
Przygotowanie pomidorów pokrojonych w grube plastry jest odpowiednie dla fanów pizzy. Nie ma tu nic skomplikowanego. Najpierw odetnij nadmiar części z pomidorów. Następnie pokrój je na plastry o grubości 0,5-0,7 mm.po pokryciu tacy papierem do pieczenia ułóż na niej plastry tak, aby się nie dotykały. I włóż do zamrażarki.
Krok 8:
Po godzinie plastry są już gotowe do przeniesienia do łatwego do przechowywania pojemnika (w plastikowych torebkach lub pojemnikach, szczelnie zamkniętych).
Krok 9:
Krojenie pomidorów może być inne. Na przykład plastry lub kliny. Zależy to od tego, do czego częściej używasz warzyw: sałatek, gulaszów, sosów, przekąsek. Pokrój czyste i suche mięsiste pomidory na kawałki lub plastry o pożądanym kształcie i zamroź. Następnie przechowuj w zamrażarce, pakując w wygodny pojemnik.
Krok 10:
Plasterki dużych pomidorów zamrażają się dłużej - potrzebują 2-2, 5 godziny. Przykryj pojemnik szczelnie pokrywką i przechowuj w zamrażarce.
Krok 11:
Jeśli pokroisz plasterki wiśni, zamarzną dosłownie w 20 minut.
Krok 12:
Nie mniej wygodny sposób przechowywania mrożonych produktów pomidorowych – w postaci soku lub puree. Tutaj są wszelkie owoce, najlepiej bardziej obfite. Puree je w dowolny sposób. Następnie możesz wlać do torebek, małych plastikowych butelek. Lub zamrozić je w pojemniku na lód, a następnie przechowywać we wspólnej torbie w zamrażarce.
Krok 13:
Możesz zamrozić sok pomidorowy lub przecier w dużej formie. Na przykład w foremkach do pieczenia, jednorazowych plastikowych naczyniach lub foliowych naczyniach.
Krok 14:
Sok wlany do małego pojemnika złapał mnie po półtorej godzinie. Przed wyjęciem trzymaj dno naczynia przez kilka sekund pod strumieniem gorącej wody.
Krok 15:
Tak wygląda mrożony sok pomidorowy z większej formy. Przechowuj go w zamrażarce w torbie lub pojemniku.
Krok 16:
Wybierz dowolny sposób zamrażania pomidorów w całości, w kawałkach, w postaci soku lub puree. Skoncentruj się na tym, jak dokładnie wykorzystasz swoje puste miejsca.
aby proces był wygodniejszy i udało Ci się zrobić kilka różnych półfabrykatów, zaopatrz się, z wyjątkiem pomidorów, ostrym nożem (najlepiej z nacięciami na ostrzu) i deską kuchenną, maszynką do mięsa lub blenderem (do mielenia pomidorów), pojemnikiem niezbędnym do zamrażania (plastikowe pojemniki, hermetyczne plastikowe torby, Formy do pieczenia, lodu itp.), miską i rondlem (do mycia owoców), durszlakiem i ręcznikami papierowymi, tacą lub), folią lub pergaminem (aby układać na nich kawałki do zamrożenia), coś do umieszczenia półfabrykatów w zamrażarce.
jeśli chcesz zamrozić pomidory bez skórki, włóż owoce do wrzącej wody. Po 10 sekundach usuń z nich skórkę i umieszczając je w jednej warstwie, przykryj polietylenem i wyślij do zamrażarki.
okres przydatności do spożycia mrożonych produktów pomidorowych zależy od lodówki. W temperaturach poniżej minus18 produkty są przechowywane przez 10 miesięcy. Wraz ze wzrostem temperatury czas przechowywania skraca się do 4 miesięcy.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g