Jak zamrozić pomidory

Najlepszy, najprostszy, najłatwiejszy sposób przechowywania! Jak najlepiej zamrażać pomidory w domu? Przygotuj je na różne sposoby: posiekane, całe, w postaci puree lub soku. Następnie po rozmrożeniu możesz użyć ich w dowolnych potrawach: pierwszym, drugim, przekąskach, a nawet deserach.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić pomidory? Przygotuj pomidory do zamrożenia. Wybierz tylko najlepsze, mocne, całe owoce bez wad. Zbyt soczyste nie będą działać-jeśli planujesz je pokroić. Dobrze umyj pomidory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    To samo dotyczy pomidorów cherry. Posortuj je, pozostawiając tylko najlepsze owoce bez tuneli czasoprzestrzennych, wgnieceń. Umyj je w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć umyte pomidory do durszlaka, pozwalając, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie osusz je ręcznikami papierowymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób to samo z pomidorkami koktajlowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najłatwiejszym sposobem zamrożenia pomidorów jest zrobienie tego bez krojenia. Przenieś małe czyste i suche owoce do wygodnej formy w jednej warstwie, aby się nie dotykały. Włóż do zamrażarki. Gdy owoce zamarzną, włóż je do odpowiedniego pojemnika. Mogą to być plastikowe torby, pojemniki na żywność. I przechowuj w zamrażarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Małe owoce zamrażają się szybko, dosłownie w ciągu godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie pomidorów pokrojonych w grube plastry jest odpowiednie dla fanów pizzy. Nie ma tu nic skomplikowanego. Najpierw odetnij nadmiar części z pomidorów. Następnie pokrój je na plastry o grubości 0,5-0,7 mm.po pokryciu tacy papierem do pieczenia ułóż na niej plastry tak, aby się nie dotykały. I włóż do zamrażarki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie plastry są już gotowe do przeniesienia do łatwego do przechowywania pojemnika (w plastikowych torebkach lub pojemnikach, szczelnie zamkniętych).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krojenie pomidorów może być inne. Na przykład plastry lub kliny. Zależy to od tego, do czego częściej używasz warzyw: sałatek, gulaszów, sosów, przekąsek. Pokrój czyste i suche mięsiste pomidory na kawałki lub plastry o pożądanym kształcie i zamroź. Następnie przechowuj w zamrażarce, pakując w wygodny pojemnik.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Plasterki dużych pomidorów zamrażają się dłużej - potrzebują 2-2, 5 godziny. Przykryj pojemnik szczelnie pokrywką i przechowuj w zamrażarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli pokroisz plasterki wiśni, zamarzną dosłownie w 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie mniej wygodny sposób przechowywania mrożonych produktów pomidorowych – w postaci soku lub puree. Tutaj są wszelkie owoce, najlepiej bardziej obfite. Puree je w dowolny sposób. Następnie możesz wlać do torebek, małych plastikowych butelek. Lub zamrozić je w pojemniku na lód, a następnie przechowywać we wspólnej torbie w zamrażarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz zamrozić sok pomidorowy lub przecier w dużej formie. Na przykład w foremkach do pieczenia, jednorazowych plastikowych naczyniach lub foliowych naczyniach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sok wlany do małego pojemnika złapał mnie po półtorej godzinie. Przed wyjęciem trzymaj dno naczynia przez kilka sekund pod strumieniem gorącej wody.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tak wygląda mrożony sok pomidorowy z większej formy. Przechowuj go w zamrażarce w torbie lub pojemniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wybierz dowolny sposób zamrażania pomidorów w całości, w kawałkach, w postaci soku lub puree. Skoncentruj się na tym, jak dokładnie wykorzystasz swoje puste miejsca.

aby proces był wygodniejszy i udało Ci się zrobić kilka różnych półfabrykatów, zaopatrz się, z wyjątkiem pomidorów, ostrym nożem (najlepiej z nacięciami na ostrzu) i deską kuchenną, maszynką do mięsa lub blenderem (do mielenia pomidorów), pojemnikiem niezbędnym do zamrażania (plastikowe pojemniki, hermetyczne plastikowe torby, Formy do pieczenia, lodu itp.), miską i rondlem (do mycia owoców), durszlakiem i ręcznikami papierowymi, tacą lub), folią lub pergaminem (aby układać na nich kawałki do zamrożenia), coś do umieszczenia półfabrykatów w zamrażarce.

jeśli chcesz zamrozić pomidory bez skórki, włóż owoce do wrzącej wody. Po 10 sekundach usuń z nich skórkę i umieszczając je w jednej warstwie, przykryj polietylenem i wyślij do zamrażarki.

okres przydatności do spożycia mrożonych produktów pomidorowych zależy od lodówki. W temperaturach poniżej minus18 produkty są przechowywane przez 10 miesięcy. Wraz ze wzrostem temperatury czas przechowywania skraca się do 4 miesięcy.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy