Zamrażanie buraków na zimę

oszczędza mnóstwo czasu na przygotowanie sałatki! Istnieją dwa główne sposoby zamrażania warzyw na zimę: świeże i poddane obróbce cieplnej. Moim zdaniem bardziej racjonalne jest zamrażanie buraków już ugotowanych lub podsmażonych.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
49 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do zamrożenia weź słodkie buraki, najlepiej tej samej wielkości, ponieważ ugotujemy je w kuchence mikrofalowej. Umyj warzywa pod bieżącą wodą, pocierając skórkę twardą stroną gąbki do naczyń. Zwróć szczególną uwagę na końcówki po obu stronach, zwykle gromadzi się tam gleba. Nie odcinaj jeszcze końcówek. Jeśli wolisz gotować buraki w garnku, pomiń kroki 2-4.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Niedawno odkryłam nowy sposób gotowania buraków, po którym wyrzuciłam osobny rondel "na warzywa korzeniowe". Po prostu wkładam buraki do rękawa do pieczenia, zawiązuję końcówki po obu stronach i wykonuję kilka cięć na górze torby, aby para mogła się wydostać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Buraki są wysyłane do kuchenki mikrofalowej i gotowane z mocą 800 watów przez 15 minut w trzech seriach. Wskazane jest robienie przerwy na około minutę co pięć minut pracy kuchenki mikrofalowej. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko jest indywidualne, spójrz na miękkość. Jeśli przekłujesz gotowy burak nożem, powinien się swobodnie zsunąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie Otwórz torebkę, aby uniknąć poparzenia parą i pozwól burakom całkowicie ostygnąć przez około dwadzieścia minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Użyj jednorazowych rękawiczek, aby uniknąć zabrudzenia rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz również owinąć dostochę gęstą celofanową torbą, taką, której nie można przeciąć nożem. Ale to naprawdę dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń. Nie, to nie jest lenistwo! To efektywne wykorzystanie czasu :) obierz buraki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój warzywa w średnią kostkę, plasterki lub cokolwiek chcesz. Będzie to zależeć od tego, do jakiego Dania planujesz później użyć buraków. Gotuję półprodukt na winegret.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamrażanie buraków jest lepsze w szczelnych workach z zamknięciem "zip-lock" lub w workach do pakowania próżniowego, jeśli masz zgrzewarkę próżniową. Przygotowałam torby dla pakowacza. Nawiasem mówiąc, bardziej opłacalne jest kupowanie rolki z rękawem i samodzielne robienie z niej paczek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż buraki w workach cienką warstwą. Mam jedną torebkę, wystarczy mi na jedną porcję winegret. Pakuj torby za pomocą zgrzewarki próżniowej pod niskim ciśnieniem, silna próżnia zamieni miękkie kawałki buraków w puree. Na zamek błyskawiczny, wystarczy zamknąć" zamek błyskawiczny & quot;. Na opakowaniach przyklej naklejki z datą zamrożenia i wyślij do zamrażarki o temperaturze od -18 stopni i niższej. Są puste miejsca i będą przechowywane przez całą zimę.

rozmrożone gotowane buraki nie różnią się zbytnio od świeżo ugotowanych. A w winegret różnica w ogóle nie będzie zauważalna. Ale ile czasu można zaoszczędzić, zamrażając buraki na przyszłość!

powodzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g

Podobne przepisy