skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe lody bez jajek? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Są tylko trzy, a wanilinę można dodać do woli. Śmietana potrzebuje 33-35% tłuszczu, odpowiedniego do ubijania.
Krok 2:
Zimna śmietana wlać do miski.
Krok 3:
Dodaj wanilinę. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką.l cukier waniliowy.
Krok 4:
Ubij śmietanę mikserem waniliowym, aż uzyskasz puszystą, puszystą, delikatną masę. Ważne jest, aby nie przerywać śmietany, w przeciwnym razie rozpadną się i oddzielą olej. W odpowiednio bitej śmietanie ślad trzepaczki powinien pozostać i nie dokręcać się ani nie dokręcać bardzo powoli.
Krok 5:
Dodaj mleko skondensowane do śmietany. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości mleko skondensowane. Obecnie sprzedaje się wiele małżeństw. Prawdziwe mleko skondensowane powinno być bez substytutów tłuszczów mlecznych, z naturalnych produktów, gęste.
Krok 6:
Kontynuuj ubijanie masy na niskich obrotach nie dłużej niż minutę, aby zapobiec rozwarstwieniu się śmietany. Wystarczy osiągnąć jednorodność masy.
Krok 7:
Przykryj miskę pokrywką lub dokręć folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
Krok 8:
Po 30-40 minutach wyjmij lody i dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką, aby nie pojawiły się żadne kawałki lodu, i ponownie włóż lody do zamrażarki. Po 30-40 minutach powtórz mieszanie. Następnie powtórz procedurę jeszcze 3-4 razy. Po ostatnim wymieszaniu włóż lody do zamrażarki i pozostaw do całkowitego zamrożenia.
Krok 9:
Włóż gotowe lody do misek. Udekoruj jagodami i miętą i podawaj. Smacznego!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g