domowe lody bez jajek

z dwóch składników, o dowolnym smaku-łatwe i proste! Domowe lody bez jajek to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na ulubiony deser ze śmietany i skondensowanego mleka. Możesz wziąć dowolny aromat, mam wanilinę. Możesz dodać jagody, owoce, orzechy, kakao, czekoladę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 39 % 16 g
węglowodany 51 % 21 g
308 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe lody bez jajek? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Są tylko trzy, a wanilinę można dodać do woli. Śmietana potrzebuje 33-35% tłuszczu, odpowiedniego do ubijania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimna śmietana wlać do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wanilinę. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką.l cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij śmietanę mikserem waniliowym, aż uzyskasz puszystą, puszystą, delikatną masę. Ważne jest, aby nie przerywać śmietany, w przeciwnym razie rozpadną się i oddzielą olej. W odpowiednio bitej śmietanie ślad trzepaczki powinien pozostać i nie dokręcać się ani nie dokręcać bardzo powoli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko skondensowane do śmietany. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości mleko skondensowane. Obecnie sprzedaje się wiele małżeństw. Prawdziwe mleko skondensowane powinno być bez substytutów tłuszczów mlecznych, z naturalnych produktów, gęste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj ubijanie masy na niskich obrotach nie dłużej niż minutę, aby zapobiec rozwarstwieniu się śmietany. Wystarczy osiągnąć jednorodność masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę pokrywką lub dokręć folią spożywczą i włóż do zamrażarki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 30-40 minutach wyjmij lody i dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką, aby nie pojawiły się żadne kawałki lodu, i ponownie włóż lody do zamrażarki. Po 30-40 minutach powtórz mieszanie. Następnie powtórz procedurę jeszcze 3-4 razy. Po ostatnim wymieszaniu włóż lody do zamrażarki i pozostaw do całkowitego zamrożenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotowe lody do misek. Udekoruj jagodami i miętą i podawaj. Smacznego!

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy