Jak zamrozić śliwkę na zimę

mrożona śliwka do doskonałych wypieków i napojów! W sezonie zbiorów tak przygotowana śliwka ogrodowa pozwoli Ci cieszyć się sobą i swoimi domowymi pysznymi i aromatycznymi wypiekami przez cały rok. Odmiana śliwki może być dowolna.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić śliwkę na zimę? Do tego preparatu wybierz słodką, dojrzałą śliwkę, z kwaśną skórką i gęstym miąższem. Będzie to wygodne do pracy przy usuwaniu nasion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj śliwkę z gałązek i umyj pod bieżącą wodą. Należy to zrobić ostrożnie, aby usunąć maksymalną ilość zanieczyszczeń. Wrzuć śliwkę do durszlaka, aby cała woda była szklana. Po zamrożeniu nadmiar wilgoci wytworzy dużą ilość szronu w opakowaniach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą małego noża wykonaj podłużne pionowe cięcia na śliwkach. Uważaj na ręce, aby się nie obrzezać!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obróć powstałe połówki w przeciwnych kierunkach względem siebie wokół kości. Ta metoda pozwala wygodnie i szybko usunąć kości ze śliwek. Nawiasem mówiąc, robię to samo, gdy obieram owoce z dużą pestką, szczególnie w przypadku awokado i mango.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Więc usuń pestki ze wszystkich przygotowanych śliwek. Skórkę można usunąć lub pozostawić. Jest to wyłącznie opcjonalne. Cięcie owoców może być również całkowicie arbitralne. Skoncentruj się na tym, do których potraw planujesz dodać śliwkę. Upieczę Moje ulubione ciasto z taką śliwką, więc zostawię połówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel przygotowaną śliwkę na małe porcje, około jednego naczynia. I rozprowadź w jednej warstwie w ciasnych torebkach zaprojektowanych specjalnie do zamrażania. Zamiast tego można użyć specjalnych worków do pakowania próżniowego ,worków "zip-lock", a nawet pojemników do zamrażania. Główna zasada: mała porcja i prawidłowe układanie, aby owoce nie sklejały się w jedną bryłę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przechowuj śliwkę w zamrażarce o temperaturze -18 ⁰C i niższej.

lepiej przechowywać takie puste miejsca w zamrażarce nie dłużej niż 6 miesięcy. Mrożone owoce trzymam na jednej półce z jagodami, grzybami i warzywami.

śliwka praktycznie nie traci swoich właściwości po rozmrożeniu, a podczas pieczenia nie można zauważyć żadnej różnicy.

smacznego!

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g

Podobne przepisy