Jak zamrozić cukinię na zimę

doskonała metoda zbioru warzyw na zimę w domu! Mrożona cukinia zachowuje prawie wszystkie swoje korzystne właściwości, co jest bardzo ważne. Są również hipoalergiczne, a co ważne dla wielu, mają niską zawartość kalorii i są prawie całkowicie połączone: z mięsem, rybami i innymi warzywami.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj cukinię do późniejszego zamrożenia. Użyj dowolnej cukinii. Mogą być Młode lub Dojrzałe, Duże lub małe, z nasionami lub bez. Jedyną rzeczą jest to, że nie używaj uszkodzonej cukinii lub letargu, możesz pracować z resztą. Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Jeśli używasz młodej cukinii lub cienkiej skórki, nie trzeba jej obierać. W przeciwnym razie zdejmij skórkę za pomocą obieraczki do warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    TERAZ Wybierz formę do zamrażania cukinii. W większym stopniu zależy to od tego, co następnie ma być przygotowane z tego warzywa. Mogą to być koła, kostki, talerze, puste połówki do późniejszego ich nadziewania. Proponuję pokroić cukinię w kostkę lub kostki. Ten rodzaj krojenia nadaje się do gulaszu, zupy, saty i innych potraw warzywnych. Ważne jest, jeśli używasz cukinii z nasionami, usuń je (zwykle znajdują się w dużych cukiniach).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kostki okazały się mieć rozmiar około 1 cm. x 1 cm jest to optymalny rozmiar (dla wybranych potraw, które zostaną z nimi później ugotowane), możesz pokroić nieco większy. Posiekaną cukinię osusz również ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci wydzielanej przez cukinię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie podziel półfabrykat cukinii na kilka porcji. Ich liczba zależy od liczby cukinii i wielkości, którą gotujesz, lub jeśli wykonujesz kilka różnych rodzajów krojenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż wszystkie porcje w czystych, suchych pojemnikach z szczelną pokrywką, specjalnych torebkach przeznaczonych do zamrażania żywności, torebkach próżniowych. Po włożeniu kawałków cukinii do torby delikatnie wyciśnij nadmiar powietrza, zamknij torby. Jeśli umieścisz go w cienkich zwykłych plastikowych torbach, natychmiast włóż do 2 toreb, ponieważ mogą łatwo się rozerwać (pod wpływem niskich temperatur stają się bardziej kruche). Następnie włóż cukinię do zamrażarki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli zamrażasz cukinię w pojemnikach, tak jak ja, to wyjmowanie kostek warzyw z pojemnika często usuwa "Pasek cukinii" (całkowicie), ale nie martw się, przenosząc go do plastikowej torby i wykonując kilka silnych naciśnięć rękami, pasek zostanie łatwo podzielony na kostki.

przechowuj cukinię w zamrażarce od -5 do -20 stopni (im niższa temperatura, tym lepiej) do następnego sezonu.
nie zamrażaj ponownie cukinii, jeśli jest rozmrożona, należy ją spożywać w ciągu dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g

Podobne przepisy