łatwe domowe lody mandarynkowe

najprostszy, domowej roboty, bez śmietanki i mleka! Takie łatwe lody do zrobienia w domu to bułka z masłem! Przepis składa się z trzech składników, a nawet dziecko poradzi sobie z jego przygotowaniem. Okazuje się bardzo smaczny i wysokiej jakości deser.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 61 % 22 g
189 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lekkie lody w domu? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Dodaję mandarynki do kompozycji. Ale zamiast tego możesz wziąć dowolne soczyste owoce lub jagody. Lub użyj naturalnego soku z miąższem. Wybór należy do ciebie. Zasadniczo lody można przygotować z dwóch produktów: śmietany i skondensowanego mleka. Mandarynki nadają mu przyjemną kwaskowatość, a dla mnie to plus. Weź mleko skondensowane z pełnego mleka z cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz mandarynki i zmiksuj w dowolny sposób. Zrobiłem to blenderem. Nawiasem mówiąc, najlepiej używać kwaśnych lub półsłodkich mandarynek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powstałe puree z mandarynki przetrzyj przez sito. Należy to zrobić, aby w lodach nie pozostały szorstkie cząstki. Im bardziej jednorodny będzie jego skład, tym bardziej będzie delikatny, przewiewny i smaczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj śmietanę, mleko skondensowane i puree mandarynkowe. Wlać powstałą mieszaninę do pojemnika do zamrażania i zamrozić w zamrażarce. Przez pierwsze 2 godziny mieszaj lody co 15-20 minut, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W końcu okazało się, że takie słodkie i łatwe lody. Smacznego!

lepiej jest przyjmować śmietanę do tego przepisu o wysokiej zawartości tłuszczu, aby lody miały bogatszy kremowy smak. Jeśli zamiast mandarynki chcesz dodać inne owoce, radzę preferować te, które mają kwaśność. Moim zdaniem dobre będą tutaj: wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki, pomarańcze, kiwi. Jeśli owoce, jagody są słodkie, możesz "rozcieńczyć" ich słodycz łyżeczką soku z cytryny. Dlaczego to wszystko piszę? Faktem jest, że sama kwaśna śmietana i mleko skondensowane są mieszane w takiej ilości bardzo słodkie. I nie każdy doceni tak słodki deser.

ogólnie te lody uzyskuje się z delikatnym aromatem mandarynek i lekką kwaskowatością. Proporcje składników można dobrać do smaku, można dodać trochę więcej skondensowanego mleka lub przecieru owocowego. najłatwiejsze domowe lody, jakie mogą być!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g

Podobne przepisy