posolić śledzie w solance w domu

śledzie solone w domowej solance to pyszna przekąska! Powiem ci prosty i skuteczny sposób solenia śledzia: przygotowuje się go metodą solenia na mokro. Gotowanie jest łatwe i szybkie, ale aby ryba była dobrze solona, musisz poczekać kilka dni, ale czekanie jest warte wyniku!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 33 % 3 g
48 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować śledzie w solance? Śledzie rozmrażamy, ale nie w temperaturze pokojowej, ale w lodówce. Podczas rozmrażania nie należy go podlewać gorącą wodą ani poddawać innym wpływom temperaturowym. Silne rozmrażanie nie jest wymagane - gdy tylko ryba stanie się giętka, można ją posolić. Nie musisz go myć i wyjmować skrzeli - w przypadku śledzia skrzela nie dadzą goryczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie solanki. Wlej wodę do rondla i zagotuj. Dodaj sól, pieprz i liść laurowy do wody (mam zmielony), gotuj wszystko na małym ogniu, aż sól całkowicie się rozpuści. Możesz po prostu wlać przyprawy do odpowiedniego pojemnika, zalać je wrzącą wodą i wymieszać. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz rybę w solance. Użyłem do tego emaliowanej patelni, w której był gotowany. Możesz przenieść rybę do innego pojemnika o odpowiedniej wielkości, na przykład szklanego, i zalać go solanką. Najważniejsze jest to, że ryba jest w nim całkowicie zanurzona. Przykryj patelnię pokrywką lub małym talerzem, aby śledź nie unosił się, ale był całkowicie zanurzony w cieczy. Wkładamy pojemnik z rybą do lodówki na kilka dni - od 2 do 4.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za dwa dni ryba będzie marynowana, wyjąłem ją po czterech dniach i wyszedł mi dobrze solony śledź. Gotowy śledź jest usuwany z pojemnika i przenoszony na deskę lub płaskie naczynie - mam tacę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ryby do podania. Aby to zrobić, odetnij głowę, odetnij brzuch i usuń jelita. Nie wyrzucamy mleka. Konieczne jest również usunięcie cienkiego czarnego filmu od wewnątrz nożem, który może dać gorycz. Zasadniczo śledź jest gotowy, pozostaje tylko pokroić go na porcje.

wybierając śledzie, zwróć uwagę na jakość produktu. Ryba powinna mieć naturalny jasnoszary kolor, nie powinna mieć żółtawych plam i płaskich odleżyn, które wskazują na niewłaściwe przechowywanie. Ponadto oczy ryby nie powinny być mętne i zapadnięte. Właściwy wybór surowców to już połowa sukcesu. Śledzie przygotowane według tego przepisu przypadły mi do gustu - nie chciałabym niczego zmieniać, więc na przyszłość ugotuję to w ten sposób. Podczas serwowania polej śledzie olejem roślinnym i udekoruj białą lub zieloną cebulą. Nadaje się do gotowanych, smażonych lub pieczonych ziemniaków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy