skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wziąłem świeżego pstrąga złotego. Mrożony nadaje się również do solenia, ale należy go rozmrozić na dolnej półce lodówki. Możesz posolić dowolną część; stek, filet lub cała tusza. Tylko czas będzie inny, małe kawałki będą gotowe w ciągu jednego dnia, grubsze-w ciągu 2-3 dni.
Krok 2:
Dobrze spłucz rybę pod chłodną bieżącą wodą, ostrożnie zeskrob nożem od ogona do głowy, zeskrobując łuski. Ryba jest śliska, ale etap jest ważny, ponieważ nie można tego zrobić z pokrojoną rybą. Z wszystkiego, co zostanie z fileta, ugotuję ucho, więc wszystko powinno być tak czyste, jak to tylko możliwe. Dobrze zeskrob głowę i ostrożnie usuń skrzela, spłucz. Skrzela dadzą gorycz i zrujnują całe ucho, jeśli pozostanie nawet mały fragment.
Krok 3:
Patroszymy i kroimy ryby jak zwykle. Ze szczególną ostrożnością wykonaj nacięcie na brzuchu, jeśli dostanie się do łydki ,aby go nie uszkodzić / można go również posolić/. Usuń wnętrze i folię, dobrze spłucz. Pod słabym ciśnieniem łyżeczką Usuń skrzepy krwi wzdłuż grzbietu. Odetnij głowę, ogon i brzuch. Oddziel filety, ostrożnie przycinając wzdłuż grzbietu, odetnij płetwy. Nie trzeba zdejmować skóry, Ambasador jest z nią wykonywany.
Krok 4:
Przygotuj mieszankę solenia. Wymieszaj sól z cukrem, dodaj zmiażdżony pieprz, szczyptę przyprawy do ryb, drobno posiekaj liść laurowy. Przyprawy można przyjmować według własnych upodobań lub w ogóle ich nie używać, szlachetna ryba będzie smaczna. Zwróć uwagę na sól, nie zaleca się stosowania dodatkowej I jodowanej. Weź dużą kamienną kuchnię, morze, dzięki czemu przekąska będzie soczysta, nie pozbawiając ryb cennej wilgoci.
Krok 5:
Wlej trochę mieszanki soli i cukru na dno pojemnika do solenia. Filet jest również równomiernie posypany z obu stron, nie trzeba go pocierać, kładziemy skórą do dołu. Posyp drugi filet równomiernie i połóż na wierzchu skórą do góry.
Krok 6:
Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Następnie wkładamy do lodówki na 3 dni, obracamy filet każdego dnia, zmieniając miejsca. Ryba stanie się solona wcześniej, ale wolę nie spieszyć się i pozwolić jej dojrzeć. Przed podaniem posyp każdy kawałek sokiem z cytryny, nie ma potrzeby wlewania oleju, ryba jest już wystarczająco tłusta. To prawda, że wielu uwielbia kanapkę z masłem i cienkimi plasterkami czerwonej ryby, to już klasyka.
aby zachować rybę przez długi czas, po soleniu pozostaw ją w chłodnym miejscu w solance lub zawiń w pergamin i przechowuj w lodówce.
jeśli chodzi o okres przydatności do spożycia, zaleca się przechowywanie lekko solonego pstrąga przez 5-6 dni. Jeśli masz dobrego solonego pstrąga, możesz przechowywać go w lodówce do 10 dni, jeśli w zamrażarce okres ten wydłuża się do 1 miesiąca.
pstrąg to ogólna nazwa kilku gatunków i form ryb słodkowodnych należących do rodziny łososiowatych / Salmonidae/.
pstrąg to ryba zimnowodna. Preferuje czyste, przejrzyste wody, gdy woda jest zanieczyszczona, najpierw umiera.
ogólnie można solić pstrąga na różne sposoby, ale ten jest jednym z najbardziej udanych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g