Jak posolić pstrąga w domu

smaczne i proste-posolić na sucho. Ta metoda solenia dobrze nadaje się do pstrąga tęczowego i Złotego. Możesz kupić świeży w każdym supermarkecie, zrobi to mrożony, a początkujący kucharz poradzi sobie z przepisem. Pyszny, niedrogi przysmak, szybko przygotowany na święta.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 18 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 9 % 2 g
100 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wziąłem świeżego pstrąga złotego. Mrożony nadaje się również do solenia, ale należy go rozmrozić na dolnej półce lodówki. Możesz posolić dowolną część; stek, filet lub cała tusza. Tylko czas będzie inny, małe kawałki będą gotowe w ciągu jednego dnia, grubsze-w ciągu 2-3 dni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz rybę pod chłodną bieżącą wodą, ostrożnie zeskrob nożem od ogona do głowy, zeskrobując łuski. Ryba jest śliska, ale etap jest ważny, ponieważ nie można tego zrobić z pokrojoną rybą. Z wszystkiego, co zostanie z fileta, ugotuję ucho, więc wszystko powinno być tak czyste, jak to tylko możliwe. Dobrze zeskrob głowę i ostrożnie usuń skrzela, spłucz. Skrzela dadzą gorycz i zrujnują całe ucho, jeśli pozostanie nawet mały fragment.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Patroszymy i kroimy ryby jak zwykle. Ze szczególną ostrożnością wykonaj nacięcie na brzuchu, jeśli dostanie się do łydki ,aby go nie uszkodzić / można go również posolić/. Usuń wnętrze i folię, dobrze spłucz. Pod słabym ciśnieniem łyżeczką Usuń skrzepy krwi wzdłuż grzbietu. Odetnij głowę, ogon i brzuch. Oddziel filety, ostrożnie przycinając wzdłuż grzbietu, odetnij płetwy. Nie trzeba zdejmować skóry, Ambasador jest z nią wykonywany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj mieszankę solenia. Wymieszaj sól z cukrem, dodaj zmiażdżony pieprz, szczyptę przyprawy do ryb, drobno posiekaj liść laurowy. Przyprawy można przyjmować według własnych upodobań lub w ogóle ich nie używać, szlachetna ryba będzie smaczna. Zwróć uwagę na sól, nie zaleca się stosowania dodatkowej I jodowanej. Weź dużą kamienną kuchnię, morze, dzięki czemu przekąska będzie soczysta, nie pozbawiając ryb cennej wilgoci.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę mieszanki soli i cukru na dno pojemnika do solenia. Filet jest również równomiernie posypany z obu stron, nie trzeba go pocierać, kładziemy skórą do dołu. Posyp drugi filet równomiernie i połóż na wierzchu skórą do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Następnie wkładamy do lodówki na 3 dni, obracamy filet każdego dnia, zmieniając miejsca. Ryba stanie się solona wcześniej, ale wolę nie spieszyć się i pozwolić jej dojrzeć. Przed podaniem posyp każdy kawałek sokiem z cytryny, nie ma potrzeby wlewania oleju, ryba jest już wystarczająco tłusta. To prawda, że wielu uwielbia kanapkę z masłem i cienkimi plasterkami czerwonej ryby, to już klasyka.

aby zachować rybę przez długi czas, po soleniu pozostaw ją w chłodnym miejscu w solance lub zawiń w pergamin i przechowuj w lodówce.

jeśli chodzi o okres przydatności do spożycia, zaleca się przechowywanie lekko solonego pstrąga przez 5-6 dni. Jeśli masz dobrego solonego pstrąga, możesz przechowywać go w lodówce do 10 dni, jeśli w zamrażarce okres ten wydłuża się do 1 miesiąca.

pstrąg to ogólna nazwa kilku gatunków i form ryb słodkowodnych należących do rodziny łososiowatych / Salmonidae/.

pstrąg to ryba zimnowodna. Preferuje czyste, przejrzyste wody, gdy woda jest zanieczyszczona, najpierw umiera.

ogólnie można solić pstrąga na różne sposoby, ale ten jest jednym z najbardziej udanych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy