domowe pikle chrupiące w słoikach na zimę

Niesamowite-chrupiące ogórki dla całej rodziny. Zgodnie z tym przepisem ogórki są chrupiące, pachnące i niewyobrażalnie smaczne. Można je podawać z daniami głównymi, które zwykle przygotowujesz na lunch.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie produkty określone w składzie, a także słoiki, pokrywki i maszynę do szycia. Do solenia wybieramy ogórki średniej wielkości, lepiej, aby wszystkie były mniej więcej takie same. Mam ogórki z własnego ogrodu. Zawsze sadzę więcej, aby jeść świeże i wystarczyło na konserwację. Następnie chcę podzielić się z wami przepisem, który przetestowałem, w którym szczegółowo opisuję, jak konserwować domowe pikle chrupiące w słoikach na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ogórki i odetnij końcówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Równolegle przygotowujemy przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj słoiki i rozłóż na dnie zielone liście chrzanu, liść porzeczki, gałązki wiśni z liśćmi, a także czosnek z koperkiem. Warzywa można wstępnie posiekać: pokroić nożem lub rozerwać rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż warstwę ogórków na wierzchu. Rozprowadzamy ogórki stojąc jak "żołnierze", jeden obok drugiego. Więc więcej z nich jest umieszczanych w słoiku, aw naczyniach nie tworzą się puste przestrzenie. W dolnym rzędzie " żołnierzy "ponownie układamy Zielenie i czosnek, następny rząd" żołnierzy " i ponownie zielenie z czosnkiem. Piękno zostało wprowadzone do słoika, a teraz przygotowujemy solankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na jeden trzylitrowy słoik bierzemy trzy łyżki soli, rozpuszczamy je w wodzie i wlewamy do słoika. Zawiązujemy słoik gazą i pozostawiamy do fermentacji na trzy dni. Po trzech dniach spuść solankę ze słoika na patelnię, gotuj przez 15 minut i wlej ogórki na gorąco. Następnego dnia powtarzamy gotowanie i zwijamy słoik. Zawiń gorące słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne słoiki są wysyłane do długotrwałego przechowywania w piwnicy.

oczywiście każda gospodyni decyduje, czym karmić swoje gospodarstwo domowe. Możesz podawać ogórki sklepowe, ale uważam, że ogórki solone własnymi rękami są lepsze niż ogórki sklepowe. Dlatego sam przygotowuję je na zimę. Rozdaję ten prosty, kulinarny przepis wszystkim, którym się spodoba. Więc postanowiłem podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem. A zimą, jak otworzysz słoik - to jest przyjemność!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy