jak marynować boczek wieprzowy w domu

solony mostek-prosty, szybki i pyszny! Solenie aromatycznego boczku wieprzowego w domu nie jest trudne. Ta przekąska pojawia się często na moim stole, uwielbiam ją od dzieciństwa i nigdy jej nie kupuję - przepis jest sprawdzony i dość prosty. Najlepszy dodatek do talerza barszczu!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 18 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić boczek wieprzowy? Przygotuj składniki, których będziemy potrzebować. Głównym sukcesem jest oczywiście mostek - powinien mieć piękny kolor, przyjemny aromat i nienaruszoną skórę, powinno być sporo warstw mięsa, smalec powinien być lekko różowawy, ale w żadnym wypadku nie żółtawy-to pierwsza oznaka nieświeżego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Każdy kawałek mostka jest najpierw dobrze oczyszczony ostrym nożem z resztek brudu ze wszystkich stron, a następnie dobrze spłukany pod bieżącą wodą, a gdy nadmiar wody spłynie, osusz mostek ręcznikiem papierowym i wykonaj kilka cięć poprzecznych-nie do końca, ale około 2/3

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek jest niezbędnym składnikiem i nada niepowtarzalny smak gotowemu mostkowi. Biorę go dość dużo, ale możesz dostosować ilość czosnku do swoich preferencji smakowych. Przepuszczamy go przez prasę lub trzy na najmniejszą tarkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy również przyprawy do smaku-mogą to być różne rodzaje papryki lub ich mieszanka w gotowej formie, kolendra, suchy czosnek (jeśli z jakiegoś powodu nie wziąłeś świeżego) itp.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj przyprawy, posyp je każdym kawałkiem i dobrze natrzyj mostek mieszanką czosnku i przypraw ze wszystkich stron

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każdy kawałek układamy na pergaminie (lub czystej bawełnianej szmatce lub folii) i obficie posypujemy solą. Nie musisz się martwić, że mostek będzie zbyt słony - zajmie tylko tyle soli, ile potrzebujesz, nie więcej nie mniej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń każdy kawałek w papier i włóż do pojemnika. Wysyłamy do lodówki na 24 godziny - w tym czasie będzie miała czas na dobre solenie i nasycenie aromatem przypraw i czosnku

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 24 godzinach mostek jest prawie gotowy-uwalniamy go z papieru, myjemy z soli i nadmiaru przypraw, suszymy ręcznikiem papierowym

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zasadniczo w tej formie mostek jest już gotowy do spożycia, ale stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli zostanie zawinięty w folię (ponownie możesz użyć papieru lub cienkiej szmatki) i umieszczony w lodówce na kolejne 24 godziny lub w zamrażarce na 12 godzin

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mostek w folii jest również doskonale przechowywany-możesz bezpiecznie przechowywać go przez tydzień w lodówce, w zamrażarce nie dłużej niż miesiąc. Ale u mnie zwykle nie pozostaje tak długo i jest zjadany znacznie szybciej

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cienko pokroić ostrym nożem i spróbować

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

powszechnie uważa się, że tłuste mięso wieprzowe jest szkodliwe, ale niejednokrotnie słyszałem, że w małych ilościach nawet odwrotnie jest przydatne, wyrażenie jest tutaj bardzo odpowiednie - wszystko jest potrzebne z umiarem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy