skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić boczek wieprzowy? Przygotuj składniki, których będziemy potrzebować. Głównym sukcesem jest oczywiście mostek - powinien mieć piękny kolor, przyjemny aromat i nienaruszoną skórę, powinno być sporo warstw mięsa, smalec powinien być lekko różowawy, ale w żadnym wypadku nie żółtawy-to pierwsza oznaka nieświeżego produktu.
Krok 2:
Każdy kawałek mostka jest najpierw dobrze oczyszczony ostrym nożem z resztek brudu ze wszystkich stron, a następnie dobrze spłukany pod bieżącą wodą, a gdy nadmiar wody spłynie, osusz mostek ręcznikiem papierowym i wykonaj kilka cięć poprzecznych-nie do końca, ale około 2/3
Krok 3:
Czosnek jest niezbędnym składnikiem i nada niepowtarzalny smak gotowemu mostkowi. Biorę go dość dużo, ale możesz dostosować ilość czosnku do swoich preferencji smakowych. Przepuszczamy go przez prasę lub trzy na najmniejszą tarkę
Krok 4:
Bierzemy również przyprawy do smaku-mogą to być różne rodzaje papryki lub ich mieszanka w gotowej formie, kolendra, suchy czosnek (jeśli z jakiegoś powodu nie wziąłeś świeżego) itp.
Krok 5:
Wymieszaj przyprawy, posyp je każdym kawałkiem i dobrze natrzyj mostek mieszanką czosnku i przypraw ze wszystkich stron
Krok 6:
Każdy kawałek układamy na pergaminie (lub czystej bawełnianej szmatce lub folii) i obficie posypujemy solą. Nie musisz się martwić, że mostek będzie zbyt słony - zajmie tylko tyle soli, ile potrzebujesz, nie więcej nie mniej
Krok 7:
Zawiń każdy kawałek w papier i włóż do pojemnika. Wysyłamy do lodówki na 24 godziny - w tym czasie będzie miała czas na dobre solenie i nasycenie aromatem przypraw i czosnku
Krok 8:
Po 24 godzinach mostek jest prawie gotowy-uwalniamy go z papieru, myjemy z soli i nadmiaru przypraw, suszymy ręcznikiem papierowym
Krok 9:
Zasadniczo w tej formie mostek jest już gotowy do spożycia, ale stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli zostanie zawinięty w folię (ponownie możesz użyć papieru lub cienkiej szmatki) i umieszczony w lodówce na kolejne 24 godziny lub w zamrażarce na 12 godzin
Krok 10:
Mostek w folii jest również doskonale przechowywany-możesz bezpiecznie przechowywać go przez tydzień w lodówce, w zamrażarce nie dłużej niż miesiąc. Ale u mnie zwykle nie pozostaje tak długo i jest zjadany znacznie szybciej
Krok 11:
Cienko pokroić ostrym nożem i spróbować
Krok 12:
Smacznego!
powszechnie uważa się, że tłuste mięso wieprzowe jest szkodliwe, ale niejednokrotnie słyszałem, że w małych ilościach nawet odwrotnie jest przydatne, wyrażenie jest tutaj bardzo odpowiednie - wszystko jest potrzebne z umiarem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g