skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić smalec? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz wybrać smalec według własnych upodobań. Lubię solić smalec, który praktycznie nie zawiera mięsa. Taki tłuszcz jest równomiernie solony. Ale jeśli w tłuszczu są duże warstwy mięsa, często stają się solone. Sam tłuszcz nie bierze nadmiaru soli, ale pochłania mięso z serca. Do solenia najlepiej pokroić smalec na małe kawałki po 200-300 gramów każdy.
Krok 2:
Obierz czosnek i posiekaj. Możesz przepuścić go przez wyciskacz do czosnku lub, jak mój, po prostu drobno posiekać nożem. Zwykle dociskam ząbki czosnku płaską częścią noża, a następnie siekam.
Krok 3:
W przestronnej misce włóż posiekany czosnek i dodaj do niego sól. Następnie dodaj przyprawy. Nawiasem mówiąc, do solenia tłuszczu najlepiej jest wziąć grubą sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Powstałą mieszanką obficie zetrzyj kawałki smalcu ze wszystkich stron.
Krok 5:
Do solenia możesz zostawić smalec w tej samej misce, po prostu przykrywając folią spożywczą lub pokrywką. Możesz umieścić w torbie lub w słoiku i szczelnie zamknąć. Włóż smalec do lodówki na 2-3 dni. W tym czasie tłuszcz będzie dobrze solony i będzie gotowy do użycia.
Krok 6:
Gotowy smalec można lekko oczyścić z przyprawy ostrym nożem. Udało się już nasycić aromatami. Pokrój smalec na cienkie plasterki i poczęstuj się! Smacznego!
pomimo faktu, że smalec jest bardzo tłustym i wysokokalorycznym produktem, służy jako doskonała przekąska lub dodatek do głównego posiłku. Sytość po jego spożyciu utrzymuje się przez długi czas.
aby uzyskać miękki, smaczny smalec i mieć całkowitą pewność co do jego jakości, najlepiej samemu go posolić. Jak widać, nie ma w tym nic skomplikowanego! Dlatego nie odkładaj przepisu na długą szufladę i zacznij solenie.
na każdym kawałku smalcu można wykonać kilka cięć, aby szybciej się solono.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g