solenie smalcu z pieprzem i czosnkiem

Łatwe przygotowanie pysznej przekąski! Po prostu nie można się oprzeć aromatowi pysznego, Delikatnego smalcu z czosnkiem i pieprzem. Szybko odlatuje ze stołu z gotowanymi ziemniakami, świeżym barszczem lub po prostu ze skórką chrupiącego chleba. Każdy ma swoje sekrety gotowania! Dzielę się swoimi!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 93 % 64 g
węglowodany 4 % 3 g
589 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić smalec? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz wybrać smalec według własnych upodobań. Lubię solić smalec, który praktycznie nie zawiera mięsa. Taki tłuszcz jest równomiernie solony. Ale jeśli w tłuszczu są duże warstwy mięsa, często stają się solone. Sam tłuszcz nie bierze nadmiaru soli, ale pochłania mięso z serca. Do solenia najlepiej pokroić smalec na małe kawałki po 200-300 gramów każdy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i posiekaj. Możesz przepuścić go przez wyciskacz do czosnku lub, jak mój, po prostu drobno posiekać nożem. Zwykle dociskam ząbki czosnku płaską częścią noża, a następnie siekam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przestronnej misce włóż posiekany czosnek i dodaj do niego sól. Następnie dodaj przyprawy. Nawiasem mówiąc, do solenia tłuszczu najlepiej jest wziąć grubą sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstałą mieszanką obficie zetrzyj kawałki smalcu ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do solenia możesz zostawić smalec w tej samej misce, po prostu przykrywając folią spożywczą lub pokrywką. Możesz umieścić w torbie lub w słoiku i szczelnie zamknąć. Włóż smalec do lodówki na 2-3 dni. W tym czasie tłuszcz będzie dobrze solony i będzie gotowy do użycia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy smalec można lekko oczyścić z przyprawy ostrym nożem. Udało się już nasycić aromatami. Pokrój smalec na cienkie plasterki i poczęstuj się! Smacznego!

pomimo faktu, że smalec jest bardzo tłustym i wysokokalorycznym produktem, służy jako doskonała przekąska lub dodatek do głównego posiłku. Sytość po jego spożyciu utrzymuje się przez długi czas.

aby uzyskać miękki, smaczny smalec i mieć całkowitą pewność co do jego jakości, najlepiej samemu go posolić. Jak widać, nie ma w tym nic skomplikowanego! Dlatego nie odkładaj przepisu na długą szufladę i zacznij solenie.

na każdym kawałku smalcu można wykonać kilka cięć, aby szybciej się solono.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy