jak solić kawior z pstrąga

Spróbuj solić kawior w domu! To nie jest trudne! Niewiele osób wie, jak prawidłowo solić kawior z pstrąga. Ale z powodzeniem można to zrobić samodzielnie i leczyć krewnych. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym procesem, wszystko jest niezwykle proste! Do gotowania potrzebujesz samego kawioru i solanki. Na koniec dodaj trochę oleju słonecznikowego. Musi być rafinowany. Trochę z zapachem zrujnuje danie!
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
120 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej wodę do czajnika lub rondla. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogień.

2. Wsyp wskazaną ilość soli do ciepłej wody. Mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. To solanka. Na razie odkładamy go na bok.

3. Wlej trochę więcej soli do miski, która będzie potrzebna do przetworzenia i przygotowania kawioru. Wystarczą dwie łyżki soli bez zjeżdżalni.

4. Więc wlej sól, napełnij ją gorącą wodą. Mieszać. Włóż kawior do tej miski. Pozostaw na 1-2 minuty.

5. Po określonym czasie myjemy kawior i bardzo ostrożnie uwalniamy go z folii. Po tym, jak kawior leży w słonej wodzie, nie jest to wcale problematyczne.

6. Gdy cały kawior się rozpadnie, czyszczenie jest zakończone. Jeśli kawałki folii unoszą się na powierzchni wody, należy je usunąć. Jeśli to możliwe, wybierz wszystko - wszystkie filmy.

7. A teraz kładziemy kawior na sicie i myjemy bezpośrednio pod bieżącą wodą. To wszystko, kawior jest absolutnie czysty i gotowy do solenia.

8. Rozłóż przygotowany kawior w czystej głębokiej misce. Wlać wcześniej przygotowaną solankę. Pozostaw na 15 minut. Jeśli planujesz natychmiast zjeść kawior, możesz trzymać go w solance przez 5 minut. Do przechowywania 4-7 dni wystarczy 10 minut. Cóż, 15 minut solenia-możesz przechowywać przez około miesiąc.

9. Wyłóż sito ręcznikiem papierowym. Na powierzchni roboczej przygotowujemy jeszcze kilka ręczników złożonych w stos.

10. Złóż kawior na sicie, pozwól płynowi spłynąć. Delikatnie podnieś końce ręcznika papierowego i przenieś kawior na stos suchych ręczników papierowych. Delikatnie osusz jajka. Powinny się kruszyć. Nadmiar wilgoci nie jest potrzebny.

11. Przenieś kawior do pojemnika do przechowywania. Może to być szklany słoik lub taca. Dodaj olej słonecznikowy, wymieszaj.

przechowuj kawior w lodówce. Okres trwałości zależy od czasu solenia.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kawior czerwony - 245   kcal/100g

Podobne przepisy