Szprot pikantnego solenia w domu

Oryginalny, pikantny, najsmaczniejszy, najlepszy! Szprot pikantnego solenia, wykonany w domu, okazuje się znacznie smaczniejszy niż sklep, a kosztem jest tańszy niż zakup gotowego. Proces gotowania jest bardzo prosty, nie potrzeba dużo czasu na solenie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak posolić szprot pikantnego solenia w domu? Przygotuj jedzenie. Weź świeżo mrożony szprot, zwróć szczególną uwagę na jego stan zewnętrzny. Na podstawie oczu można określić świeżość ryby, czy była ona wielokrotnie zamrażana i rozmrażana, czy jest zepsuta. Jest to bardzo ważne, ponieważ szprot nie będzie poddawany obróbce cieplnej podczas solenia. Oczy świeżego szprota powinny być przezroczyste, a nie mętne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz przyprawy i ich liczbę według własnego gustu, ktoś lubi bardziej pikantne ryby, ktoś lekko solony. Imbir i kolendrę można dodawać do woli, nadają szprotowi szczególny smak. Zetrzyj przyprawy, aby lepiej oddały swój aromat. Możesz to zrobić w moździerzu lub zwykłym tłuczku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrozić Szprot i dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Patroszenie, usuwanie głowy i płetw nie jest konieczne. Całe tusze są solone. Lepiej jest solić rybę w małych partiach, aby była lepiej solona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj ryby przyprawami, włóż je do płaskiej miski. Nie radzę solić ryby w słoiku, ponieważ będzie ona nierównomiernie solona, ponieważ sól opadnie na dno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij rybę solą. Napełnij czystą przegotowaną lub przefiltrowaną wodą o temperaturze pokojowej. Powinno być tyle wody, aby pokryła całą rybę. Przykryj kubek z rybą pokrywką i wstaw do lodówki na 12 godzin. Lepiej solić rybę w nocy, na obiad można podać słony szprot do stołu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szprot pikantnego solenia okazuje się bardzo smaczny, świeży w przeciwieństwie do produktu sklepowego i o przyjemnym smaku. Ponadto możesz dostosować i wybrać przyprawy w takiej proporcji i ilości, aby uwzględnić preferencje smakowe swoich gospodarstw domowych. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy