skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak posolić szprot pikantnego solenia w domu? Przygotuj jedzenie. Weź świeżo mrożony szprot, zwróć szczególną uwagę na jego stan zewnętrzny. Na podstawie oczu można określić świeżość ryby, czy była ona wielokrotnie zamrażana i rozmrażana, czy jest zepsuta. Jest to bardzo ważne, ponieważ szprot nie będzie poddawany obróbce cieplnej podczas solenia. Oczy świeżego szprota powinny być przezroczyste, a nie mętne.
Krok 2:
Wybierz przyprawy i ich liczbę według własnego gustu, ktoś lubi bardziej pikantne ryby, ktoś lekko solony. Imbir i kolendrę można dodawać do woli, nadają szprotowi szczególny smak. Zetrzyj przyprawy, aby lepiej oddały swój aromat. Możesz to zrobić w moździerzu lub zwykłym tłuczku.
Krok 3:
Rozmrozić Szprot i dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Patroszenie, usuwanie głowy i płetw nie jest konieczne. Całe tusze są solone. Lepiej jest solić rybę w małych partiach, aby była lepiej solona.
Krok 4:
Przetrzyj ryby przyprawami, włóż je do płaskiej miski. Nie radzę solić ryby w słoiku, ponieważ będzie ona nierównomiernie solona, ponieważ sól opadnie na dno.
Krok 5:
Napełnij rybę solą. Napełnij czystą przegotowaną lub przefiltrowaną wodą o temperaturze pokojowej. Powinno być tyle wody, aby pokryła całą rybę. Przykryj kubek z rybą pokrywką i wstaw do lodówki na 12 godzin. Lepiej solić rybę w nocy, na obiad można podać słony szprot do stołu.
Krok 6:
Szprot pikantnego solenia okazuje się bardzo smaczny, świeży w przeciwieństwie do produktu sklepowego i o przyjemnym smaku. Ponadto możesz dostosować i wybrać przyprawy w takiej proporcji i ilości, aby uwzględnić preferencje smakowe swoich gospodarstw domowych. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g