jak solić Ketu

nadaje się do solenia każdej czerwonej ryby! Jest to jeden z najprostszych sposobów na solenie Ketu w domu. Będzie potrzebował minimum składników i trzech pełnych dni. Po wyjściu otrzymasz idealną przekąskę na świąteczny stół!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 15 % 4 g
131 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić Ketu? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Keta powinna być jak najświeższa. Przed przetworzeniem dokładnie wyczyść, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce wymieszaj sól, cukier, dodaj zmielony suszony lub świeży tymianek-otrzymasz mieszankę solenia. Oprócz wskazanych (lub zamiast nich) możesz użyć swoich zestawów przypraw i suchych przypraw, ziół, suszonych ziół. Wszystkie wpływają tylko na ostateczny smak produktu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Ketu na dwie części i usuń kość grzbietową. Wytnij również płetwy i, jeśli to możliwe, Wyczyść kości. Jeśli chcesz, możesz odciąć całą skórę cienkim nożem, pozostawiając tylko filet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką miskę lub patelnię. Wlej trochę mieszanki solenia na dno. Połóż połowę przygotowanego fileta na wierzchu skórą do dołu. Posyp rybę mieszanką solenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób to samo z drugą połówką i połóż ją na pierwszej cienkiej części na grubej (książce).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dociśnij rybę pokrywką i uciskaj. Pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie odwróć talerze rybne i ponownie odłóż ładunek. Wyjmij w chłodne miejsce lub do lodówki. Podczas solenia-3 dni-obróć rybę kilka razy, aby uzyskać bardziej równomierne solenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz, przed podaniem pokrój keta w cienkie plasterki lub plastry, połóż je na talerzu i podawaj z cytryną na stole z przekąskami. Nie zrobiłam tego.

sól łososiowa jest stale, Ambasador jest szybki i niezawodny - nie należy postępować zgodnie z radą jedzenia ryb w ciągu godziny do trzech godzin, kilka godzin-lepiej wytrzymać, ale mieć pewność co do jakości otrzymanego produktu.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Świeży Keta - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy