skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić Ketu? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Keta powinna być jak najświeższa. Przed przetworzeniem dokładnie wyczyść, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj sól, cukier, dodaj zmielony suszony lub świeży tymianek-otrzymasz mieszankę solenia. Oprócz wskazanych (lub zamiast nich) możesz użyć swoich zestawów przypraw i suchych przypraw, ziół, suszonych ziół. Wszystkie wpływają tylko na ostateczny smak produktu.
Krok 3:
Pokrój Ketu na dwie części i usuń kość grzbietową. Wytnij również płetwy i, jeśli to możliwe, Wyczyść kości. Jeśli chcesz, możesz odciąć całą skórę cienkim nożem, pozostawiając tylko filet.
Krok 4:
Weź głęboką miskę lub patelnię. Wlej trochę mieszanki solenia na dno. Połóż połowę przygotowanego fileta na wierzchu skórą do dołu. Posyp rybę mieszanką solenia.
Krok 5:
Zrób to samo z drugą połówką i połóż ją na pierwszej cienkiej części na grubej (książce).
Krok 6:
Dociśnij rybę pokrywką i uciskaj. Pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie odwróć talerze rybne i ponownie odłóż ładunek. Wyjmij w chłodne miejsce lub do lodówki. Podczas solenia-3 dni-obróć rybę kilka razy, aby uzyskać bardziej równomierne solenie.
Krok 7:
Jeśli chcesz, przed podaniem pokrój keta w cienkie plasterki lub plastry, połóż je na talerzu i podawaj z cytryną na stole z przekąskami. Nie zrobiłam tego.
sól łososiowa jest stale, Ambasador jest szybki i niezawodny - nie należy postępować zgodnie z radą jedzenia ryb w ciągu godziny do trzech godzin, kilka godzin-lepiej wytrzymać, ale mieć pewność co do jakości otrzymanego produktu.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Świeży Keta - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g