solony różowy łosoś w domu

w solance, szybki i łatwy sposób, który zawsze się udaje. A suchy i Chudy różowy łosoś staje się delikatny i smaczny. Wielu twierdzi, że nawet wygląda jak łosoś, kompetentni ludzie oczywiście natychmiast się wyróżnią, ale zauważają, że smak jest bardzo godny. Możesz używać jak każdej lekko solonej czerwonej ryby, tylko bardziej przystępnej cenowo.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 8 % 1 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Każdy różowy łosoś nadaje się do solenia. Wstępnie rozmrozić zamrożone, przenosząc je na dolną półkę lodówki, a następnie pokroić. Konieczne będzie filetowanie na skórze, możesz natychmiast kupić gotowy filet. Weź mniejszą cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie. Olej rafinowany bez zapachu. Sól, aby wziąć tylko duże solenie, dodatkowe i jodowane nie będą działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie solanki. Bierzemy przegotowaną wodę w temperaturze pokojowej. W 1 litrze rozpuść 4-5 łyżek. L. ze zjeżdżalnią grubej soli do solenia, dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Solanka powinna być nasycona, ponieważ sól jest inna, istnieje sprawdzony sposób określenia gotowości solanki. Gdy sól całkowicie się rozpuści, umieść plasterek surowych ziemniaków, jeśli unosi się na powierzchni, wszystko jest w porządku. W razie potrzeby dodaj sól i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Na zdjęciu dla jasności słoik zwykłej wody i ten sam kawałek ziemniaków tonie w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozmrożone filety należy umyć zimną wodą, pozwolić wodzie spłynąć, ale nie trzeba ich suszyć. Natychmiast przejdź do solenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść filety w pojemniku o odpowiedniej wielkości, wlej solankę, aby ryba była całkowicie ukryta. Połóż mały ciężar na wierzchu, aby filet nie wyskakiwał. Zamknij pokrywkę i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wygodne jest użycie plastikowego pojemnika spożywczego lub szklanego słoika. Lepiej wlać przez drobne sito, aby wyeliminować wnikanie nierozpuszczonych cząstek i zanieczyszczeń. 2 filety wymagały prawie 600 ml solanki, ale zależy to od ryb i pojemników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po godzinie odcedź solankę, nie płucz ryby. Pokrój miąższ na plasterki, odcinając go od skóry ostrym nożem. Możesz pokroić kawałki razem ze skórą, ale potem wyciąć trochę szerzej, tutaj, jak chcesz. Lubię cienkie plasterki bez skóry i kości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz włóż plasterki ryby do innego pojemnika. Dla zrównoważenia smaku posypuję go szczyptą cukru, jest to opcjonalne, ale smak jest bogatszy. Następnie pióra cebuli i wszystko zalać olejem. Powtórz wszystkie warstwy, górna warstwa ryba, całkowicie pod olejem. Na 2 filety o wadze 400 gr wystarczył pojemnik 500 ml. szczelnie zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki na noc. Ryby można spróbować wcześniej, ale nadal lepiej jest dać jej czas na dojrzewanie, najlepiej na jeden dzień.

ryba idzie z hukiem z ziemniakami, idealna do kanapek, bułek, tartaletek.

nie trwa długo, ale ze względu na dostępność i niską cenę różowego łososia można często gotować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Różowy łosoś gotowany - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy