skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić cały śledź w domu? Przygotuj określone składniki do solenia ryb. Szczególną uwagę należy zwrócić na wybór śledzia-powinien być z całą skórą, bez żółtych i innych plam. Ryby są zwykle sprzedawane mrożone. Marynata zostanie przygotowana na 1 litr wody. Z przypraw potrzebujesz liści laurowych,czarnego pieprzu, ziele angielskie. Możesz również dodać inne przyprawy do nasion według własnego gustu. Sól lepiej wybrać dużą
Krok 2:
W przypadku przepisu wybierz tusze o dowolnym standardowym rozmiarze, przygotowana solanka wystarczy, aby całkowicie zanurzyć w niej dwie ryby. Przed soleniem rozmrozić rybę w delikatny sposób: w lodówce lub w temperaturze pokojowej na stole. Następnie dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą. Nie ma potrzeby rzeźbienia ryby, będzie ona solona całą tuszą.
Krok 3:
Aby przygotować solankę dla ryb, wlej 1 litr wody do rondla (emaliowanego lub ze stali nierdzewnej), dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Umieść garnek na kuchence i zagotuj roztwór. Gotuj przez 2-3 minuty. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Ryba może być solona w rondlu, w którym gotowano solankę (jeśli jest odpowiednia), LUB możesz użyć pojemnika, w którym ryba będzie leżała bez deformacji. Zalej rybę schłodzoną solanką. Jeśli ryba unosi się i nie jest całkowicie przykryta solanką, należy ją czymś ścisnąć. Usuń śledzie w solance w lodówce na 2 dni. W tym czasie otrzymasz lekko soloną rybę. W przypadku bardziej słonych ryb można je pozostawić w lodówce na 3 dni.
Krok 5:
Wyjmij gotową rybę z solanki, wytrzyj. Pokrój rybę (usuń głowę, ogon, grzbiet, wnętrze) i pokrój na porcje. Taką rybę można podawać z posiekaną sałatką lub zieloną cebulą. Ta ryba doskonale uzupełni ulubione potrawy z ziemniaków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g