jak solić cały śledź w domu

pyszne solone śledzie w całości w domu. Ryby solone w domu zawsze mają ogromną przewagę nad rybami ze sklepu. Zgodnie z prezentowanym przepisem śledź okazuje się nieco pikantny, pachnący i bardzo smaczny. A co najważniejsze-pewność jakości solenia!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 18 % 2 g
63 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić cały śledź w domu? Przygotuj określone składniki do solenia ryb. Szczególną uwagę należy zwrócić na wybór śledzia-powinien być z całą skórą, bez żółtych i innych plam. Ryby są zwykle sprzedawane mrożone. Marynata zostanie przygotowana na 1 litr wody. Z przypraw potrzebujesz liści laurowych,czarnego pieprzu, ziele angielskie. Możesz również dodać inne przyprawy do nasion według własnego gustu. Sól lepiej wybrać dużą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku przepisu wybierz tusze o dowolnym standardowym rozmiarze, przygotowana solanka wystarczy, aby całkowicie zanurzyć w niej dwie ryby. Przed soleniem rozmrozić rybę w delikatny sposób: w lodówce lub w temperaturze pokojowej na stole. Następnie dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą. Nie ma potrzeby rzeźbienia ryby, będzie ona solona całą tuszą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować solankę dla ryb, wlej 1 litr wody do rondla (emaliowanego lub ze stali nierdzewnej), dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Umieść garnek na kuchence i zagotuj roztwór. Gotuj przez 2-3 minuty. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryba może być solona w rondlu, w którym gotowano solankę (jeśli jest odpowiednia), LUB możesz użyć pojemnika, w którym ryba będzie leżała bez deformacji. Zalej rybę schłodzoną solanką. Jeśli ryba unosi się i nie jest całkowicie przykryta solanką, należy ją czymś ścisnąć. Usuń śledzie w solance w lodówce na 2 dni. W tym czasie otrzymasz lekko soloną rybę. W przypadku bardziej słonych ryb można je pozostawić w lodówce na 3 dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotową rybę z solanki, wytrzyj. Pokrój rybę (usuń głowę, ogon, grzbiet, wnętrze) i pokrój na porcje. Taką rybę można podawać z posiekaną sałatką lub zieloną cebulą. Ta ryba doskonale uzupełni ulubione potrawy z ziemniaków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy