jak marynować kapustę na zimę w słoiku

Prosta i pyszna przystawka z jarmużu na zimę! Solona kapusta jest jednym z popularnych preparatów na zimę. Jest uniwersalny, ponieważ można go używać do przygotowywania zup i innych potraw lub podawać jako niezależne danie do stołu – pyszną sałatkę, dodając cebulę i olej roślinny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
15 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Z reguły opiekuńcze gospodynie domowe zaczynają solić kapustę późną jesienią, kiedy jest bogata w kwas mlekowy i kiedy zaczynają zbierać plony. Jeśli kapusta jest kupowana na rynku, niektórzy sprzedawcy wskazują bezpośrednio na metce, że ta odmiana kapusty nadaje się do solenia. Główki kapusty do solenia muszą być ciasne i gęste. Usuń górne suche i brudne liście z kapusty, pokrój główkę kapusty na dwie części, Wytnij łodygę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce lub pokrój nożem również w paski. Jeśli do solenia używa się wielu warzyw, wygodnie jest skorzystać z pomocy robota kuchennego z dyszami do siekania lub tarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść marchewki w głębokim pojemniku, w plastikowej misce lub emaliowanej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski i włóż do pojemnika z marchewką. Czystymi rękami pamiętaj trochę o warzywach, aby wypuściły sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W sterylnych, wstępnie przygotowanych słoikach szczelnie układamy kawałki warzyw, ubijając łyżką lub ręcznym pchnięciem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowujemy solankę do przedmiotu obrabianego, lepiej zrobić trochę więcej tego, czego potrzebujesz. Nieco więcej lub mniej wody może zmieścić się w słoikach o tej samej objętości, w zależności od gęstości krojenia warzyw. Ilość przypraw jest wskazana na 1 litr wody. Zagotuj i ostudź czystą wodę, rozpuść w niej cukier i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kapustę do słoików z powstałą solanką, aby solanka całkowicie zakryła zawartość słoików. Pokrywamy słoiki z kapustą pokrywkami, ale nie zamykamy ich szczelnie, lepiej umieścić je w głębokim, czystym naczyniu, ponieważ solanka wypłynie ze słoików podczas solenia kapusty. Nie trzeba go wylewać, zwracamy go do słoików z kapustą. Kapusta powinna być całkowicie w solance dla lepszego przechowywania. Pozostaw słoiki z kapustą w temperaturze pokojowej na 3-4 dni

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zamykamy słoiki szczelnie pokrywkami i przechowujemy w lodówce lub zimnej spiżarni. Po schłodzeniu kapusta jest gotowa do spożycia. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy