pikle na zimę na zimno w słoikach

chrupiące, aromatyczne i niesamowicie pyszne ogórki! Przygotowanie takiego przedmiotu obrabianego nie będzie dla ciebie trudne. Ze względu na fakt, że ogórki są solone na zimno, są przygotowywane szybko i łatwo! Słoiki są przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do gotowania pikli na zimę na zimno w słoikach. Co lepiej wziąć ogórki? Wybierz owoce, które są małe i mniej więcej tej samej wielkości. Koniecznie odmiany solenia (nie sałatki). Narwij świeże liście porzeczki, wiśni, dębu i chrzanu. Do solenia używaj gałązek z parasolami koperkowymi, jeśli nie masz ich pod ręką, weź nasiona kopru, nadadzą gotowym ogórkom specjalny aromat i smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek, dobrze umyj zioła i liście. Namocz ogórki w zimnej wodzie i pozostaw na 2-3 godziny. Po co namaczać ogórki? Po pierwsze, są nasycone wilgocią i stają się bardziej elastyczne, po drugie, wychodzi z nich gorycz, a po trzecie, są dość dobrze umyte i oczyszczone z brudu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po namoczeniu spuść wodę, odetnij ogórki na obu końcach & quot; ogony & quot; około 3-5 milimetrów. Dokładnie umyj słoiki produktem, spłucz kilka razy w czystej wodzie. Niektóre źródła piszą, że to wystarczy, ale wolę również umyć pojemnik sodą, aby był bardziej niezawodny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na dnie każdego słoika umieść pachnące liście porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu. Dodaj również kilka małych gałązek koperku. Do każdego słoika włożyłem 1 liść porzeczki, 1 Dąb (użyj liścia dębu do woli), 1 wiśnię i 1 parasol koperkowy. Duży arkusz chrzanu podzieliłem na pół i włożyłem na pół do każdego słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij czosnek do liści. Duże zęby można podzielić na 2 części. Dostosuj ilość czosnku do własnych upodobań, a także liczbę liści i koperku. Na 2 słoiki Zajęło mi 6 ząbków czosnku (po 3 na każdy).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ogórki do słoika & quot; stojąc & quot; Jak Na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij w ten sposób szklany pojemnik, zajmie to prawie wszystkie ogórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pozostałe parasole koperkowe i arkusze porzeczki w każdym słoiku (1 w każdym słoiku).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij pozostałe małe ogórki beczką i dodaj resztki czosnku na wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna jest kolejka solanki. Aby go przygotować, weź oczyszczoną wodę (możesz użyć studni lub butelkowanej). Rozcieńczyć w 1 litrze. zimna woda 2 łyżki.l. sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut. W tym czasie pozostałości kryształów rozpuszczą się w wodzie, a całe zanieczyszczenie, które jest w soli, opadnie na dno.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej solankę do każdego słoika na szyję. Przykryj ogórki nylonowymi pokrywkami (wcześniej opuść pokrywki do wrzącej wody i przytrzymaj przez 20-30 sekund).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu, aby zapewnić długotrwałe przechowywanie. Półfabrykaty przechowuję na dolnej półce w lodówce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pierwszą próbkę nakręciliśmy za półtora do dwóch tygodni. W tym czasie ogórki były umiarkowanie solone i nasycone aromatami czosnku, kopru i liści.

ogórki będą w pełni gotowe za 30 dni.
podawaj je do dań mięsnych i ziemniaczanych!

z podanej liczby komponentów wyszły mi dwie puszki po 0,8 litra.


smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy