Śniadanie pita na patelni z jajkiem i serem

najsmaczniejsze śniadanie w pośpiechu dla całej rodziny! Śniadanie pita na patelni z nadzieniem z jajek i sera spodoba ci się od pierwszej próby. Większość produktów można zastąpić, dodając inne warzywa, grzyby, wędliny, sosy, zioła, przyprawy. Otrzymasz nowe danie o innym smaku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 38 % 15 g
227 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śniadanie pita ser jajko na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz tych zieleni możesz dodać pióra zielonej cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wytnij 2 koła z chleba pita. Pierwsza powinna być równa średnicy patelni, a druga nieco większa. Chleb pita wysycha bardzo szybko, więc koła należy wyciąć jako ostatnie, gdy warzywa i zioła są już przygotowane. Wcześniej chleb pita najlepiej przechowywać w hermetycznie zamkniętej torbie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj spód i boki patelni olejem roślinnym. Rozłóż największy liść pita, aby zrobić małe boki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na chlebie pita ostrożnie rozbij na przemian wszystkie jajka, uważając, aby żółtko było nienaruszone. Jajka posolić i pieprzyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp większość startego sera na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp posiekanymi ziołami i papryką, zachowując trochę do dekoracji blatu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż drugi arkusz chleba pita na wierzchu, dociskając go krawędziami dolnego chleba pita.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Spód chleba pita powinien się zrumienić, jajka chwycić, a ser stopić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie odwróć chleb pita na drugą stronę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp pozostałym serem na wierzchu. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 5 minut pod przykryciem, aby ser się stopił.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe jajecznicę w pita przełożyć na półmisek, posypać pozostałymi posiekanymi ziołami i posiekaną papryką. Smacznego!

jeśli masz dość jajecznicy i omletu i chcesz ugotować coś równie satysfakcjonującego i nietrywialnego, ten przepis jest prawdziwym darem niebios. Będziesz musiał majstrować trochę dłużej, ale w końcu otrzymasz bardzo smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

aby zwiększyć liczbę porcji, możesz dodać więcej jaj w ilości 1 jajka na osobę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy