skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śniadanie pita ser jajko na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.
Krok 2:
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 4:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz tych zieleni możesz dodać pióra zielonej cebuli.
Krok 5:
Wytnij 2 koła z chleba pita. Pierwsza powinna być równa średnicy patelni, a druga nieco większa. Chleb pita wysycha bardzo szybko, więc koła należy wyciąć jako ostatnie, gdy warzywa i zioła są już przygotowane. Wcześniej chleb pita najlepiej przechowywać w hermetycznie zamkniętej torbie.
Krok 6:
Posmaruj spód i boki patelni olejem roślinnym. Rozłóż największy liść pita, aby zrobić małe boki.
Krok 7:
Na chlebie pita ostrożnie rozbij na przemian wszystkie jajka, uważając, aby żółtko było nienaruszone. Jajka posolić i pieprzyć.
Krok 8:
Posyp większość startego sera na wierzchu.
Krok 9:
Posyp posiekanymi ziołami i papryką, zachowując trochę do dekoracji blatu.
Krok 10:
Połóż drugi arkusz chleba pita na wierzchu, dociskając go krawędziami dolnego chleba pita.
Krok 11:
Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Spód chleba pita powinien się zrumienić, jajka chwycić, a ser stopić.
Krok 12:
Ostrożnie odwróć chleb pita na drugą stronę.
Krok 13:
Posyp pozostałym serem na wierzchu. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 5 minut pod przykryciem, aby ser się stopił.
Krok 14:
Gotowe jajecznicę w pita przełożyć na półmisek, posypać pozostałymi posiekanymi ziołami i posiekaną papryką. Smacznego!
jeśli masz dość jajecznicy i omletu i chcesz ugotować coś równie satysfakcjonującego i nietrywialnego, ten przepis jest prawdziwym darem niebios. Będziesz musiał majstrować trochę dłużej, ale w końcu otrzymasz bardzo smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
aby zwiększyć liczbę porcji, możesz dodać więcej jaj w ilości 1 jajka na osobę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g