ziemniaki smażone z grzybami i cebulą

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, pyszne i proste! Smażone ziemniaki z grzybami i cebulą można przygotować o każdej porze roku. Grzyby można przyjmować zarówno świeże, jak i konserwowe, leśne, boczniaki, pieczarki. Wszechstronne danie, które pasuje do szybkiej rodzinnej kolacji!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 78 % 14 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć ziemniaki z grzybami i cebulą? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Weź świeże pieczarki. Powinny mieć jasny kolor bez uszkodzeń i ciemnych plam. Zamiast pieczarek możesz wziąć inne grzyby, jeśli chcesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże pieczarki pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki pokrój w paski i opłucz w zimnej wodzie. Po co myć ziemniaki? Jest to konieczne, aby zmyć z niego nadmiar skrobi. Umyte ziemniaki rozpadną się mniej podczas smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką patelnię do gotowania. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Cebulę obrać, drobno posiekać i smażyć przez 1-2 minuty, aby stała się przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj pokrojone pieczarki na patelnię. Wymieszaj je razem z cebulą. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz możesz dodać umyte ziemniaki na patelnię. Wymieszaj razem z grzybami i cebulą. Smaż wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 15-20 minut. Jeśli chcesz dostać smażone ziemniaki ze skórką, nie przykrywaj pokrywką. A jeśli jest bardziej miękki i gotowany na parze, gotuj pod przykryciem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ziemniaki będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj trochę soli i dodaj trochę przyprawy do smaku. Możesz sobie poradzić z niewielką ilością mielonego pieprzu. Smażone ziemniaki z grzybami i cebulą są bardzo smaczne i satysfakcjonujące! Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy