skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ziemniaki z grzybami i cebulą? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Weź świeże pieczarki. Powinny mieć jasny kolor bez uszkodzeń i ciemnych plam. Zamiast pieczarek możesz wziąć inne grzyby, jeśli chcesz.
Krok 2:
Umyj świeże pieczarki pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój grzyby.
Krok 3:
Obrane ziemniaki pokrój w paski i opłucz w zimnej wodzie. Po co myć ziemniaki? Jest to konieczne, aby zmyć z niego nadmiar skrobi. Umyte ziemniaki rozpadną się mniej podczas smażenia.
Krok 4:
Weź głęboką patelnię do gotowania. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Cebulę obrać, drobno posiekać i smażyć przez 1-2 minuty, aby stała się przezroczysta.
Krok 5:
Następnie dodaj pokrojone pieczarki na patelnię. Wymieszaj je razem z cebulą. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 6:
Teraz możesz dodać umyte ziemniaki na patelnię. Wymieszaj razem z grzybami i cebulą. Smaż wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 15-20 minut. Jeśli chcesz dostać smażone ziemniaki ze skórką, nie przykrywaj pokrywką. A jeśli jest bardziej miękki i gotowany na parze, gotuj pod przykryciem.
Krok 7:
Gotowe ziemniaki będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj trochę soli i dodaj trochę przyprawy do smaku. Możesz sobie poradzić z niewielką ilością mielonego pieprzu. Smażone ziemniaki z grzybami i cebulą są bardzo smaczne i satysfakcjonujące! Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g