kurczak tytoniowy na patelni z chrupiącą skórką

najsmaczniejszy, apetyczny, soczysty, z prostych produktów! Kurczak tytoniowy na patelni z chrupiącą skórką nie bez powodu jest uważany za jedno z najlepszych dań kuchni gruzińskiej. Warto go ugotować przynajmniej raz, aby zajął honorowe miejsce w książce kucharskiej. Przepis jest prosty, poradzi sobie nawet początkujący!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć chrupiącego kurczaka tytoniowego? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź kurczaka niezbyt dużego, ważącego 1-1, 3 kg.oprócz soli i pieprzu wziąłem jeszcze 1/2 łyżeczki przyprawy do tytoniu z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz. Wytnij wzdłuż linii klatki piersiowej i rozłóż, naciskając rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przykryj tuszę torbą lub folią spożywczą i ubij kurczaka płaską stroną młotka lub specjalnym młotkiem bez goździków na całej powierzchni, szczególnie w okolicy kości. Drobiu nie można pokonać ząbkami młotka, ponieważ ząbki poważnie uszkodzą skórę kurczaka. Musimy zmiażdżyć kości i sprawić, by kurczak był jak najbardziej płaski, tak aby cała powierzchnia dotykała dna patelni, na której będzie smażony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Potrzyj kurczaka przyprawami ze wszystkich stron. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kurczaka tyłem do dołu i smaż przez 5-7 minut na dużym ogniu, aż będzie złoty. Jeśli patelnia ma pokrywkę, lepiej smażyć pod nią, aby olej się nie rozpryskał.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć ptaka i smaż przez 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmniejsz ogień do małego, umieść ucisk na wierzchu ptaka (na przykład talerz i słoik z wodą) i smaż do miękkości przez około 20 minut. W tym czasie możesz ponownie obrócić kurczaka na tył, aby mięso było odpowiednio ugotowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia kurczaka przygotuj sos. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pokrojonymi pomidorami we własnym soku lub po prostu zetrzeć świeże pomidory na drobnej tarce. Suchą adżikę można zastąpić pastą lub w razie potrzeby w ogóle nie dodawać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj kolendrę, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. Im większa pęczek, tym smaczniejszy i bardziej aromatyczny będzie sos.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce włóż posiekane warzywa i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Dodaj chmiel-suneli, adjika i pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie zetrzyj tłuczkiem lub łyżką, aby kolendra wypuściła sok.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. W zależności od preferencji sos może być grubszy lub cieplejszy. Mam dość gęsty, ale płynny sos.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na koniec wlej ocet jabłkowy, posmakuj sosu i dodaj do soli, jeśli to konieczne. Wymieszaj sos i odstaw na 15-20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotowego kurczaka na półmisek tyłem do góry i natrzyj kawałkiem masła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Natychmiast podawaj kurczaka tytoniowego z aromatycznym sosem do stołu. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy