skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć chrupiącego kurczaka tytoniowego? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź kurczaka niezbyt dużego, ważącego 1-1, 3 kg.oprócz soli i pieprzu wziąłem jeszcze 1/2 łyżeczki przyprawy do tytoniu z kurczaka.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz. Wytnij wzdłuż linii klatki piersiowej i rozłóż, naciskając rękami.
Krok 3:
Następnie przykryj tuszę torbą lub folią spożywczą i ubij kurczaka płaską stroną młotka lub specjalnym młotkiem bez goździków na całej powierzchni, szczególnie w okolicy kości. Drobiu nie można pokonać ząbkami młotka, ponieważ ząbki poważnie uszkodzą skórę kurczaka. Musimy zmiażdżyć kości i sprawić, by kurczak był jak najbardziej płaski, tak aby cała powierzchnia dotykała dna patelni, na której będzie smażony.
Krok 4:
Potrzyj kurczaka przyprawami ze wszystkich stron. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kurczaka tyłem do dołu i smaż przez 5-7 minut na dużym ogniu, aż będzie złoty. Jeśli patelnia ma pokrywkę, lepiej smażyć pod nią, aby olej się nie rozpryskał.
Krok 6:
Następnie odwróć ptaka i smaż przez 5-7 minut.
Krok 7:
Następnie zmniejsz ogień do małego, umieść ucisk na wierzchu ptaka (na przykład talerz i słoik z wodą) i smaż do miękkości przez około 20 minut. W tym czasie możesz ponownie obrócić kurczaka na tył, aby mięso było odpowiednio ugotowane.
Krok 8:
Podczas smażenia kurczaka przygotuj sos. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pokrojonymi pomidorami we własnym soku lub po prostu zetrzeć świeże pomidory na drobnej tarce. Suchą adżikę można zastąpić pastą lub w razie potrzeby w ogóle nie dodawać.
Krok 9:
Umyj kolendrę, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. Im większa pęczek, tym smaczniejszy i bardziej aromatyczny będzie sos.
Krok 10:
W misce włóż posiekane warzywa i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Dodaj chmiel-suneli, adjika i pieprz.
Krok 11:
Wszystko dokładnie zetrzyj tłuczkiem lub łyżką, aby kolendra wypuściła sok.
Krok 12:
Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. W zależności od preferencji sos może być grubszy lub cieplejszy. Mam dość gęsty, ale płynny sos.
Krok 13:
Na koniec wlej ocet jabłkowy, posmakuj sosu i dodaj do soli, jeśli to konieczne. Wymieszaj sos i odstaw na 15-20 minut.
Krok 14:
Przenieś gotowego kurczaka na półmisek tyłem do góry i natrzyj kawałkiem masła.
Krok 15:
Natychmiast podawaj kurczaka tytoniowego z aromatycznym sosem do stołu. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g