paszteciki z mięsem smażone na patelni

proste, smaczne i satysfakcjonujące wypieki mięsne na herbatę! Paszteciki mięsne z mięsa mielonego i ciasta drożdżowego są kochane przez wielu, jest to nie tylko dobry dodatek do herbaty, ale także całkiem satysfakcjonująca i kompletna przekąska, która może usunąć głód przez długi czas. Szczególnie takie ciasta lubią mężczyźni i dzieci.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 57 % 27 g
235 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec paszteciki z mielonym mięsem na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Zacznijmy od testu. Ciasto drożdżowe zrobimy bez pary, szybciej w przeciwieństwie do klasycznego sposobu. Wlej przegotowaną wodę podgrzaną do 36 stopni do głębokiej miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki i łyżeczkę suchych drożdży instant do miski z wodą. Wymieszaj składniki, aby mieszanina stała się jednorodna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw mieszaninę drożdży w ciepłym miejscu na 15 minut, nie przykrywaj miski niczym. Po określonym czasie na powierzchni mieszaniny powinna powstać Piana i bąbelki, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, wszystko zostało zrobione poprawnie. Dodaj sól do miski z mieszanką drożdży i wlej olej roślinny, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną, aby usunąć obce przedmioty i nasycić produkt tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej przewiewne, a produkty z niego miękkie i bujne. Wlej mąkę pszenną do miski z płynem, dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając mieszaninę łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno zebrać się w kulkę, przestać pozostawać na dłoniach, stać się elastyczne i posłuszne. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj miskę ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu. Zimą miskę ciasta można umieścić w akumulatorze na 1,5-2 godziny, ale w pewnej odległości, aby ciasto nie zaparzyło się w nim od zbyt wysokiej temperatury. Latem miskę ciasta można umieścić w piekarniku rozgrzanym do 35-40 stopni na półtorej godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stoi, przygotuj mięso mielone na ciasta. Mięso mielone można użyć gotowego lub nakręcić na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa. Mięso mielone można stosować z dowolnego mięsa, mięso drobiowe okaże się mniej kaloryczne, ale mieszane mięso wieprzowe i wołowe da nadzienie smaczniejsze i bardziej soczyste. Dodaj drobno posiekaną cebulę, sól, czarny pieprz do smaku, trochę zimnej wody do miski z mięsem mielonym, mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto wzrośnie, ugniataj je i możesz natychmiast przejść do gotowania ciast. Ciasto dzieli się na 12-15 części w zależności od pożądanej wielkości placków. Zwijamy kawałki ciasta w kulki, ugniatamy je w płaskie ciasta rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj je na małe ciasta, umieść trochę nadzienia mięsnego na środku każdego ciasta, przymocuj krawędzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy ciasta, układamy je na posypanej mąką powierzchni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Smaż placki z obu stron na oleju przez 3-4 minuty, aż się zarumienią. Aby nadzienie było dobrze usmażone w środku, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj placki na patelni przez kilka minut. Ciasta są gotowe, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy