skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec paszteciki z mielonym mięsem na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Zacznijmy od testu. Ciasto drożdżowe zrobimy bez pary, szybciej w przeciwieństwie do klasycznego sposobu. Wlej przegotowaną wodę podgrzaną do 36 stopni do głębokiej miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki i łyżeczkę suchych drożdży instant do miski z wodą. Wymieszaj składniki, aby mieszanina stała się jednorodna.
Krok 2:
Pozostaw mieszaninę drożdży w ciepłym miejscu na 15 minut, nie przykrywaj miski niczym. Po określonym czasie na powierzchni mieszaniny powinna powstać Piana i bąbelki, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, wszystko zostało zrobione poprawnie. Dodaj sól do miski z mieszanką drożdży i wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, aby usunąć obce przedmioty i nasycić produkt tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej przewiewne, a produkty z niego miękkie i bujne. Wlej mąkę pszenną do miski z płynem, dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając mieszaninę łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 4:
Ciasto powinno zebrać się w kulkę, przestać pozostawać na dłoniach, stać się elastyczne i posłuszne. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj miskę ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu. Zimą miskę ciasta można umieścić w akumulatorze na 1,5-2 godziny, ale w pewnej odległości, aby ciasto nie zaparzyło się w nim od zbyt wysokiej temperatury. Latem miskę ciasta można umieścić w piekarniku rozgrzanym do 35-40 stopni na półtorej godziny.
Krok 5:
Gdy ciasto stoi, przygotuj mięso mielone na ciasta. Mięso mielone można użyć gotowego lub nakręcić na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa. Mięso mielone można stosować z dowolnego mięsa, mięso drobiowe okaże się mniej kaloryczne, ale mieszane mięso wieprzowe i wołowe da nadzienie smaczniejsze i bardziej soczyste. Dodaj drobno posiekaną cebulę, sól, czarny pieprz do smaku, trochę zimnej wody do miski z mięsem mielonym, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Gdy ciasto wzrośnie, ugniataj je i możesz natychmiast przejść do gotowania ciast. Ciasto dzieli się na 12-15 części w zależności od pożądanej wielkości placków. Zwijamy kawałki ciasta w kulki, ugniatamy je w płaskie ciasta rękami.
Krok 7:
Rozwałkuj je na małe ciasta, umieść trochę nadzienia mięsnego na środku każdego ciasta, przymocuj krawędzie.
Krok 8:
Formujemy ciasta, układamy je na posypanej mąką powierzchni.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Smaż placki z obu stron na oleju przez 3-4 minuty, aż się zarumienią. Aby nadzienie było dobrze usmażone w środku, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj placki na patelni przez kilka minut. Ciasta są gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g