skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć sum na patelni? Przygotuj jedzenie. Jeśli używasz mrożonej ryby, pozwól jej dokładnie się rozmrozić. Lepiej zrobić to stopniowo, przenosząc rybę z zamrażarki do lodówki na dolną półkę. I poczekaj na całą wodę ze szkła rybnego. Następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Możesz używać bułki tartej zarówno zakupionej, jak i gotowanej samodzielnie.
Krok 2:
Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej na nią trochę oleju roślinnego. W tym czasie przygotuj panierkę. Jak zrobić panierkę? Weź 3 talerze-w pierwszym rozbij jajko, w drugim wlej mieszankę mąki i skrobi, w trzecim bułkę tartą. Dodaj trochę soli i przypraw do mąki ze skrobią. Wymieszać. Lekko ubij jajko widelcem.
Krok 3:
Najpierw zwiń rybę w mieszance mąki, a następnie zanurz w jajku. Na koniec zwiń rybę w bułce tartej i umieść na gorącej patelni.
Krok 4:
Smaż rybę przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Nie ma potrzeby przykrywania patelni pokrywką, aby ryba nie parowała i nie rozpadała się podczas smażenia. Jeśli smażysz kilka porcji, nie układaj ich wszystkich na raz na patelni, lepiej gotować osobno, aby kawałek Sum leżał swobodnie.
Krok 5:
Następnie odwróć rybę i smaż z drugiej strony w ten sam sposób przez 2-3 minuty. Wyjmij gotową rybę z patelni i poczęstuj się. Do dekoracji możesz ugotować ryż lub ziemniaki. Smacznego!
Sum to duża ryba z rodziny okoniowatych, której dorosłe osobniki osiągają długość 140 cm i wagę 32 kg. Sum ma inną nazwę-wilk morski. Faktem jest, że jej przednie zęby są bardzo duże, jak u psa. A kły wystają do przodu. Takie ryby są zwykle sprzedawane w postaci zamrożonej.
Sum zawiera dużo oleju rybnego, różne korzystne aminokwasy. Ma bardzo wysoką zawartość rzadkich pierwiastków śladowych. Istnieją witaminy, takie jak A, B, C i D. białko zawarte w sumatce jest bardzo przydatne i doskonale wchłaniane.
z sum można przygotować ogromną liczbę potraw. Można go smażyć, gotować, dusić lub piec. Ma bardzo delikatne białe mięso bez małych kości, więc jedzenie jest przyjemnością.
może słyszałeś, że Sum rozprzestrzenia się podczas smażenia. Ale jeśli zostanie odpowiednio panierowany, wszystkie soki pozostaną w środku, a gotowa ryba okaże się bardzo smaczna i soczysta.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sum - 126 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g