skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić funchozę z grzybami i warzywami? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem pieczarki, ale zrobią to wszelkie świeże lub marynowane grzyby, takie jak boczniaki lub suche shiitake. Świeże grzyby należy najpierw usmażyć lub ugotować (w zależności od grzybów).
Krok 2:
Marchewki obrać, opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi i zetrzeć na tarce w stylu koreańskim. Możesz go posiekać, jak chcesz, na przykład zetrzeć na zwykłej grubej tarce lub pokroić w pół-pierścienie lub paski.
Krok 3:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie lub kwadraty.
Krok 4:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie lub kwadraty.
Krok 5:
Papryka, którą wziąłem, jest wielokolorowa, więc danie będzie bardziej kolorowe. Umyj go, pokrój na pół, usuń nasiona. Pokrój w cienkie paski. Posiekaj obrany ząbek czosnku nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 6:
Umyj grzyby i osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Pokrój w duże plasterki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Ułóż grzyby i smaż, mieszając, aż się zrumienią.
Krok 8:
Na osobnej patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż posiekaną cebulę i smaż do przezroczystości przy ciągłym mieszaniu.
Krok 9:
Dodaj marchewkę i paprykę do cebuli. Kontynuujemy smażenie, mieszając. Warzywa powinny być trochę miękkie, ale pozostać chrupiące.
Krok 10:
Na patelni do warzyw układamy smażone grzyby. Mieszać.
Krok 11:
Wlej sos sojowy, dodaj cukier i proszek imbirowy oraz posiekany czosnek. W razie potrzeby możesz dodać łyżeczkę słodkiego sosu chili. Dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Jak zrobić funchozę? Wlej do rondla przefiltrowaną wodę o pojemności około 1 litra (przeczytaj instrukcje gotowania na opakowaniu), ponieważ smak potrawy będzie zależał od jakości wody. Postaw na ogień.
Krok 13:
Gdy woda się zagotuje, wyślij funchozę na patelnię. Przykryj i zaparzaj przez 10-15 minut.
Krok 14:
Odcedź funchozę w durszlaku, spłucz zimną przegotowaną wodą i pokrój nożyczkami kuchennymi.
Krok 15:
Przenieś funchozę do pojemnika o odpowiedniej wielkości, dodaj masę warzywną z grzybami i wymieszaj. Danie jest gotowe!
Krok 16:
Funchoza z grzybami i warzywami przed podaniem posyp sezamem, posiekanymi ziołami do smaku. Smacznego!
skład warzyw można zmieniać i uzupełniać. Na przykład pomidory, fasolka szparagowa. Kto nie lubi cebuli ani czosnku, nie dodawaj.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g