Jak gotować mrożone małże obrane na patelni

jasne danie w restauracji w kilka minut! Przygotowanie mrożonych obranych małży na patelni jest łatwe i proste. Spędzisz na tym tylko 20 minut. Przygotowujemy je z zieloną fasolką, którą można zastąpić innymi warzywami lub mieszankami warzyw.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 27 % 6 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować mrożone obrane małże na patelni? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zgodnie z tym przepisem możesz gotować nie tylko małże, ale także inne owoce morza: kalmary, ośmiornice, krewetki itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz małże i osusz. W razie potrzeby można je wstępnie rozmrozić na dolnej półce lodówki i spuścić wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Fasolkę szparagową również opłucz i osusz. Możesz użyć świeżej fasoli zamiast mrożonej fasoli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. Możesz przepuścić czosnek przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż małże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zieloną fasolę i czosnek. Smaż wszystko razem, mieszając, 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmniejsz ogień i smaż małże przez kolejne 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec posyp przyprawami i wymieszaj. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku, na przykład paprykę, chili, imbir itp. Ponieważ przepis zawiera sos sojowy, dodatkowo nie soliłem Małży. Miałem dość soli w sosie. Ale możesz dodatkowo posolić według własnych upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrop owoce morza świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp małże fasolką szparagową świeżymi ziołami i podawaj z białym winem. Smacznego!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy