skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować mrożone obrane małże na patelni? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zgodnie z tym przepisem możesz gotować nie tylko małże, ale także inne owoce morza: kalmary, ośmiornice, krewetki itp.
Krok 2:
Opłucz małże i osusz. W razie potrzeby można je wstępnie rozmrozić na dolnej półce lodówki i spuścić wodę.
Krok 3:
Fasolkę szparagową również opłucz i osusz. Możesz użyć świeżej fasoli zamiast mrożonej fasoli.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać. Możesz przepuścić czosnek przez prasę.
Krok 5:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż małże.
Krok 6:
Dodaj zieloną fasolę i czosnek. Smaż wszystko razem, mieszając, 2-3 minuty.
Krok 7:
Zmniejsz ogień i smaż małże przez kolejne 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec posyp przyprawami i wymieszaj. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku, na przykład paprykę, chili, imbir itp. Ponieważ przepis zawiera sos sojowy, dodatkowo nie soliłem Małży. Miałem dość soli w sosie. Ale możesz dodatkowo posolić według własnych upodobań.
Krok 8:
Skrop owoce morza świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
Posyp małże fasolką szparagową świeżymi ziołami i podawaj z białym winem. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g