skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mielone kotlety wieprzowe wołowina? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz samodzielnie nakręcić mięso mielone na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa wysokiej jakości lub kupić gotowe mięso mielone, jeśli masz pewność co do jakości gotowego produktu. W razie potrzeby rozmrozić mięso mielone i włożyć do głębokiej miski. Umyj i osusz jajko.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Jeśli sam gotujesz mięso mielone, możesz skręcić cebulę razem z mięsem w maszynce do mięsa. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa i wymieszaj.
Krok 3:
Do miski przenieś miękisz białego chleba lub bochenek połamany na kawałki, zalej mlekiem i pozostaw na 15 minut, aby chleb pęczniał. Łyżką stołową, widelcem lub blenderem wymieszaj chleb namoczony w mleku. Dodaj namoczony miękisz do miski z mielonym mięsem i cebulą. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wbij surowe jajko kurze do mielonego mięsa. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 5:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, aby natychmiast rozłożyć kotlety na patelni, a nie na stole, w przeciwnym razie przykleją się do powierzchni roboczej, a ich kształt się zepsuje. Zwilż ręce zimną wodą. Z mięsa mielonego uformuj małe kotlety. Gdy olej się zagotuje, połóż na nim ugotowane kotlety.
Krok 6:
Na dużym ogniu smaż placki przez około 2 minuty z każdej strony. Powinny się zrumienić. Następnie zmniejsz ogień do średniego, wlej wodę na patelnię z kotletami. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj kotlety na ogniu pod pokrywką przez 15-25 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Okresowo sprawdzaj, czy woda nie wyparowała, a kotlety nie zaczęły się palić na dnie patelni.
Krok 7:
Po 15-25 minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj kotlety w ogniu przez kilka minut, obracając je, aby cały płyn wyparował, a skórka na kotletach trochę wyschła. Wyłącz ogrzewanie. Kotlety są gotowe. Podawaj je do stołu z dowolnym dodatkiem, takim jak tłuczone ziemniaki, ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
najsmaczniejsze danie jest uważane za to, które jest przygotowywane w domu z naturalnych świeżych produktów. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku domowych kotletów wykonanych z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Takie kotlety uwielbiają absolutnie wszyscy, zwłaszcza dzieci. Proces gotowania jest prosty, szybki, a te kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem do smaku.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g