kotlety mielone wieprzowina wołowina soczyste na patelni

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo łatwe, kolacja dla całej rodziny. Soczyste kotlety z mielonej wieprzowiny i wołowiny są najpierw smażone, a następnie duszone na patelni z dodatkiem wody. Z tego powodu okazują się niezwykle delikatne, miękkie, przewiewne, bujne. Pasuje do każdego przystawki z warzyw, zbóż i makaronu!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 30 % 10 g
196 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mielone kotlety wieprzowe wołowina? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz samodzielnie nakręcić mięso mielone na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa wysokiej jakości lub kupić gotowe mięso mielone, jeśli masz pewność co do jakości gotowego produktu. W razie potrzeby rozmrozić mięso mielone i włożyć do głębokiej miski. Umyj i osusz jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Jeśli sam gotujesz mięso mielone, możesz skręcić cebulę razem z mięsem w maszynce do mięsa. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski przenieś miękisz białego chleba lub bochenek połamany na kawałki, zalej mlekiem i pozostaw na 15 minut, aby chleb pęczniał. Łyżką stołową, widelcem lub blenderem wymieszaj chleb namoczony w mleku. Dodaj namoczony miękisz do miski z mielonym mięsem i cebulą. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij surowe jajko kurze do mielonego mięsa. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, aby natychmiast rozłożyć kotlety na patelni, a nie na stole, w przeciwnym razie przykleją się do powierzchni roboczej, a ich kształt się zepsuje. Zwilż ręce zimną wodą. Z mięsa mielonego uformuj małe kotlety. Gdy olej się zagotuje, połóż na nim ugotowane kotlety.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dużym ogniu smaż placki przez około 2 minuty z każdej strony. Powinny się zrumienić. Następnie zmniejsz ogień do średniego, wlej wodę na patelnię z kotletami. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj kotlety na ogniu pod pokrywką przez 15-25 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Okresowo sprawdzaj, czy woda nie wyparowała, a kotlety nie zaczęły się palić na dnie patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 15-25 minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj kotlety w ogniu przez kilka minut, obracając je, aby cały płyn wyparował, a skórka na kotletach trochę wyschła. Wyłącz ogrzewanie. Kotlety są gotowe. Podawaj je do stołu z dowolnym dodatkiem, takim jak tłuczone ziemniaki, ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

najsmaczniejsze danie jest uważane za to, które jest przygotowywane w domu z naturalnych świeżych produktów. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku domowych kotletów wykonanych z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Takie kotlety uwielbiają absolutnie wszyscy, zwłaszcza dzieci. Proces gotowania jest prosty, szybki, a te kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem do smaku.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy