skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mintaja w mące na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. wyjmij rybę z zamrażarki i pozwól jej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
U ryb odetnij ogon i płetwy. Usuń wnętrze. Dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci. Pokrój mintaja na kawałki o grubości 4-5 cm.
Krok 3:
W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Jako przyprawę możesz użyć ziół prowansalskich, gotowego zestawu przypraw do ryb lub ograniczyć się tylko do mielonego pieprzu.
Krok 4:
Ostrożnie zwiń każdy kawałek ryby w przygotowaną panierkę ze wszystkich stron. Ta sztuczka nada rybom pyszną chrupiącą skórkę.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej olej roślinny. Ułóż wszystkie kawałki ryby w panierce i smaż je z obu stron przez 7-8 minut na małym ogniu. Staraj się nie robić dużego ognia. Pozwól rybie dobrze usmażyć się w środku.
Krok 6:
Gotowa ryba będzie miała apetyczny złoty kolor i będzie pokryta chrupiącą skórką. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką. W przeciwnym razie na rybie nie będzie Skórki.
Krok 7:
Usuń wszystkie kawałki ryby na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju roślinnego.
Krok 8:
W przypadku takiej smażonej ryby możesz przygotować dowolny dodatek lub po prostu uzupełnić go świeżymi warzywami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g