mintaj smażony w mące na patelni

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo szybkie, na obiad dla rodziny! Mintaj smażony w mące na patelni jest bardzo delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz. Możesz go ugotować w dowolnym momencie. I smażymy go w najprostszej panierce z mąki. Podawaj danie z dowolnym dodatkiem warzywnym, sałatką, sosem. To jest pyszne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 29 % 8 g
137 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mintaja w mące na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. wyjmij rybę z zamrażarki i pozwól jej rozmrozić w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    U ryb odetnij ogon i płetwy. Usuń wnętrze. Dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci. Pokrój mintaja na kawałki o grubości 4-5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Jako przyprawę możesz użyć ziół prowansalskich, gotowego zestawu przypraw do ryb lub ograniczyć się tylko do mielonego pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie zwiń każdy kawałek ryby w przygotowaną panierkę ze wszystkich stron. Ta sztuczka nada rybom pyszną chrupiącą skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej olej roślinny. Ułóż wszystkie kawałki ryby w panierce i smaż je z obu stron przez 7-8 minut na małym ogniu. Staraj się nie robić dużego ognia. Pozwól rybie dobrze usmażyć się w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowa ryba będzie miała apetyczny złoty kolor i będzie pokryta chrupiącą skórką. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką. W przeciwnym razie na rybie nie będzie Skórki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń wszystkie kawałki ryby na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku takiej smażonej ryby możesz przygotować dowolny dodatek lub po prostu uzupełnić go świeżymi warzywami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy