bujne placki na kefirze z proszkiem do pieczenia ciasta

bardzo smaczne, proste i szybkie, na śniadanie dla całej rodziny! Bujne naleśniki na kefirze z proszkiem do pieczenia ciasta, przygotowane według tego przepisu, są pulchne, przewiewne, z chrupiącą skórką. Są przygotowywane bardzo szybko, z najprostszych i najtańszych produktów. Rozpieszczaj swoich bliskich tak pysznym daniem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 25 % 12 g
węglowodany 63 % 30 g
254 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne naleśniki na kefirze z proszkiem do pieczenia ciasta? Przygotuj jedzenie. Kefir lepiej nadaje się do wysokiej zawartości tłuszczu-jest gęsty, potrzeba mniej mąki, a ciasto będzie delikatniejsze. Mąka może odejść mniej lub więcej. Obejrzysz test. Jajko umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajko do miski, dodaj cukier. Ubij je trzepaczką, aż będą gładkie. Nie musisz osiągać bujnej piany-naleśniki będą rosły nie z powodu jajek, ale dzięki spulchniaczowi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kefir podgrzej lub rozcieńcz gorącą wodą - powinien być ciepły. Dzięki temu reakcja z proszkiem do pieczenia będzie szybsza i bardziej aktywna, a naleśniki okażą się bujne. Wlej kefir do masy jajecznej. Wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast rozpocznie się reakcja - na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Porcjami przesiej mąkę do ciasta. Po każdej porcji wymieszaj trzepaczką i zobacz konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno stać się gęste, trzepaczka pozostawiona na powierzchni nie zatonie od razu, ale zacznie powoli opadać. Zajęło mi 240 gramów mąki, ale kefir był płynny, ponieważ rozcieńczyłem go wodą. Nie bądź gorliwy w mieszaniu ciasta. Gdy tylko cała mąka interweniuje, zatrzymaj się, w przeciwnym razie mogą zniknąć pęcherzyki powietrza, które zostały uwolnione podczas reakcji kefiru i proszku do pieczenia. Nie mieszaj więcej ciasta później.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź patelnię z grubym dnem, umieść ją na dużym ogniu. Wlej olej roślinny - powinno być dużo, 5-10 mm. dobrze rozgrzej olej. Umieść małą filiżankę obok pieca, w której również wlej trochę oleju roślinnego. Zanurz łyżkę w oleju i nabierz nią ciasto. Włóż ciasto do rozgrzanego masła. Ze względu na to, że łyżka jest dobrze nasmarowana, ciasto spłynie na patelnię. bardzo wygodne! Na jedno ciasto naleśnikowe weź łyżkę stołową bez zjeżdżalni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż placki na średnim ogniu, aż będą rumiane z każdej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. W ten sam sposób rozgotuj całe ciasto. Jeśli warstwa oleju zmniejszy się, Dodaj więcej. Chociaż miałem więcej niż całą porcję, nie dodałem.

trochę bałem się piec według tego przepisu, było wiele recenzji, że naleśniki nie działają, wychodzą cienkie i twarde. Wszystko poszło mi z hukiem. Głównymi warunkami są ciepły kefir i dużo oleju. Z pewnością nie są dietetyczne, tłuste i kaloryczne, ale bardzo smaczne i bujne!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy