ryż z sosem sojowym na patelni

idealny dodatek-szybki, prosty i pyszny! Ryż z sosem sojowym na patelni to danie w stylu azjatyckim. Można go podawać samodzielnie lub z mięsem, drobiem, rybami, grzybami, warzywami, ziołami. Jest też dobry z sosem. Możesz gotować na kuchence lub w kuchence mikrofalowej w kilka minut!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 75 % 33 g
202 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z sosem sojowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. To danie można przygotować zarówno na kuchence w garnku lub patelni, jak i w kuchence mikrofalowej. Używaj przefiltrowanej wody, a nie z kranu, od tego zależy smak potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż będzie działał zarówno jako okrągły, jak i długoziarnisty. Dobrze wypłucz go w kilku wodach, z których jedna może być gorąca-mąka ryżowa jest przez nią dokładniej wypłukiwana. Nadmiar płynu z ryżu spuścić przez durszlak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdż ząbek czosnku grzbietem noża, obierz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny (moja to oliwa z oliwek) i podgrzej. Wyślij czosnek na rozgrzaną patelnię i smaż, mieszając przez około 1-2 minuty na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż umyty ryż na patelnię do czosnku. Jeśli chcesz, czosnek można usunąć z patelni, zostawiłem. Napełnij ryż szklanką gorącej wody w stosunku 1: 1. Gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje. Jeśli gotujesz w kuchence mikrofalowej, przenieś ryż do pojemnika odpowiedniego do kuchenki mikrofalowej, gotuj, włączając maksymalną moc przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dodaj sos sojowy do ryżu, wymieszaj. Wlej kolejne pół szklanki gorącej wody, Kontynuuj duszenie pod pokrywką na minimalnym ogniu. Lub wróć pojemnik z ryżem do kuchenki mikrofalowej, włączając go już na 80% mocy i ustawiając minutnik na 8 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj ryż do miękkości na minimalnym ogniu pod przykryciem, około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i drobno posiekaj zieloną cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryż ułożyć na talerzu, posypać posiekaną zieloną cebulą i w razie potrzeby ostrą papryką. Podawaj danie z ziołami jako dodatek do mięsa, kurczaka, ryb, grzybów. Smacznego!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ryż ułożyć na talerzu, posypać posiekaną zieloną cebulą i w razie potrzeby ostrą papryką. Podawaj danie z ziołami jako dodatek do mięsa, kurczaka, ryb, grzybów. Smacznego!

podałam ryż w sosie sojowym jako dodatek do czerwonej ryby. Doskonałe danie łączy się z marynowanym imbirem. 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy