skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć soczystą wątróbkę wieprzową na patelni z cebulą? Użyj dużej cebuli. Obierz cebulki i spłucz w zimnej wodzie, aby zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia. Pokrój obraną cebulę na pół i pokrój w półpierścienie.
Krok 2:
Jak prawidłowo usmażyć cebulę? W naszym przypadku potrzebujesz przezroczystej cebuli, więc podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na patelni i najpierw trochę soli, włóż cebulę. Smażyć-smażyć cebulę na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Podczas smażenia cebuli przygotuj wątrobę. Dobrze spłucz w zimnej wodzie. Osusz trochę i pokrój na kawałki o tym samym rozmiarze.
Krok 4:
Umieść wątrobę na patelni do smażonej cebuli i wymieszaj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 15-20 minut. Dodaj sól pod koniec gotowania. Z przyprawy możesz dodać trochę czarnego mielonego pieprzu. Nie zakłóci podstawowego smaku i aromatu potrawy.
Krok 5:
Wątroba gotuje się bardzo szybko. Jeśli kawałki są małe, po 10 minutach możesz złamać kawałek. W przekroju powinien być szary, bez krwi. Aby naprawić, przytrzymaj przez kilka minut i możesz go wyłączyć. Smacznego!
wątróbka wieprzowa jest smaczna i zdrowa w każdej formie - nawet smażona, nawet duszona. Jego stosowanie zwiększa hemoglobinę i dostarcza organizmowi użytecznych pierwiastków śladowych. Ponadto zawiera ogromną ilość witamin-B, A, C,E, H I PP. Jest bardzo łatwo wchłaniany przez organizm.
najważniejsze jest, aby wybrać świeży odpowiedni produkt. Dobra wątróbka ma gładką i błyszczącą powierzchnię, a zapach jest podobny do zapachu mięsa.
wielu zaleca trzymanie wątroby w mleku przed gotowaniem. To nie będzie zbyteczne. Mleko nasączy wątrobę, dzięki czemu stanie się bardziej delikatna.
smażona wątroba zawsze okazuje się bardzo smaczna i aromatyczna. Aby uzyskać delikatniejszy smak, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub śmietany.
również gotową wątrobę można wykorzystać jako jeden ze składników do przygotowania sałatek. Bardzo dobrze się w nich łączy.
opcjonalnie możesz dodać czosnek, pomidory i zioła do potrawy.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g