skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ziemniaki z mięsem mielonym na patelni? Przygotuj jedzenie. W przypadku tego przepisu możesz wziąć gotowe mięso mielone lub samodzielnie posiekać mięso z kurczaka. Użyłem części piersi z kurczaka i zmieliłem ją w blenderze, aż będzie gładka.
Krok 2:
Ziemniaki umyć, obrać, a następnie pokroić w plastry o średniej grubości. Nie trzeba bardzo cienko kroić. Jeśli wolisz słomki, pokrój w ten sposób. Następnie ponownie umyj ziemniaki, aby usunąć skrobię, która zapobiega brązowieniu. Opłukane ziemniaki wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu, który rozpryskuje się, gdy dostanie się do oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 3:
Wlej 50 ml rafinowanego oleju roślinnego na patelnię i dobrze go podgrzej, w przeciwnym razie ziemniaki natychmiast przykleją się do patelni. Ułóż przygotowane ziemniaki i zacznij smażyć je na średnim ogniu. Piecz przez 20 minut, obracając co 5 minut. Zbyt często nie musisz przeszkadzać, aby ziemniaki miały czas na zrumienienie. Nie przykrywaj patelni pokrywką.
Krok 4:
Na innej patelni rozgrzej 30 ml oleju roślinnego-to około 2 łyżki stołowe. Jednocześnie połóż na nim mięso mielone i cebulę, dodaj sól do smaku. Dusić mięso mielone na umiarkowanym ogniu, mieszając przez 10 minut. Mielony kurczak gotuje się szybko, więc ten czas wystarczy. Dusić mieloną wieprzowinę lub wołowinę dłużej, około 20 minut.
Krok 5:
Po 20 minutach ziemniaki będą równomiernie smażone i prawie gotowe.
Krok 6:
Dodaj mieloną cebulę na patelnię z ziemniakami. Sól do smaku, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Przykryj patelnię pokrywką, aby naczynie było gotowe. Nie musisz już przeszkadzać ziemniakom, więc pozostanie nienaruszony. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól naczyniu parzyć przez kolejne 5 minut pod przykryciem. Natychmiast po tym podawaj. Smacznego!
mięso mielone można pobrać z dowolnego mięsa, odpowiednie są również ryby.
do tego dania podawaj warzywa w puszkach i świeże, a także warzywa. Możesz polać ziemniaki keczupem przed użyciem - jest to opcjonalne. Smak potrawy będzie zależał od odmiany ziemniaków - wybierz sprawdzony. Jeśli pozwala na to sezon, gotuj z młodych zbiorów.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g